Aperitiv otevírá a zahajuje hostinu nebo sešlost. Jeho etymologie je ostatně odvozována od italského slova aperitivo (otevírat). Aperitiv plní důležitou společenskou funkci a žádný dobrý hostitel by na něj v programu neměl zapomenout.
V dnešním článku se podíváme na to, jak se aperitiv podává a jaký nápoj se k této příležitosti hodí. Možností je mnoho, ale správný servis je malá věda. Každý typ nápoje se totiž podává jiným způsobem. Pokud si nechcete jako hostitelé utrhnout společenské faux pas, budou se vám rady, které jsme pro vás připravili, možná hodit.
Obsah článku
Historie aperitivu
Antický Řím byl dobou rozmáchlých vojenských akcí, krvavých gladiátorských zápasů a taky opulentních hostin. Alespoň tak je nám historie prezentována v populárních médiích. Římané byli ale taky kultivovaní lidé a gurmáni.
Ačkoli v některých oblastech zaostávali za řeckými „kolegy“, dali světu mnohé. Od základů práva, z nichž do jisté míry vycházíme dodnes, přes spoustu technických vynálezů až právě například po aperitiv. Aperitiv je tudíž vyloženě italskou záležitostí – a není proto náhoda, že i dnes jsou italské nápoje nejoblíbenějšími aperitivy.
Jaký je smysl aperitivu?
K čemu je vůbec aperitiv dobrý? Je to jenom dobrá záminka dát si do nosu, nebo má i nějaký vyšší účel?
Aperitiv má především povzbudit chuťové buňky, které se poté začnou třást na další chody, které je čekají. Aperitiv rozhodně nesmí unavit. Má být naopak jako startovní výstřel.
Vedle tohoto, řekněme gastronomicky-fyziologického, významu, má aperitiv i důležitou společenskou funkci. Se skleničkou v ruce se lidé mnohem snáze seznamují a opadává z nich napětí. Aperitiv má tedy uvolnit atmosféru a zahájit čilé družení, aby měla oslava ten správný šmrnc.
A ještě přihodíme jeden význam. Ten je ryze praktický. Hostitel obvykle potřebuje nějaký čas k dokončení příprav prvního chodu. Čekání je pro hosty mnohem příjemnější, pokud mohou alespoň popíjet dobrý nápoj.
Tipy na nejlepší aperitivy:
Název produktu | Info | Orientační cena | |
---|---|---|---|
Cinzano Bianco | Nejoblíbenější aperitiv | 136 Kč | Do obchodu |
Martini Bianco | Král vermutů a také tradiční aperitiv | 178 Kč | Do obchodu |
Aperol Aperitivo | Hořko-sladký aperitiv, ze kterého se vyrábí také Aperol Spritz | 399 Kč | Do obchodu |
Bohemia Sekt Demi Sec | Jako aperitiv můžete použít také šumivé bílé víno | 119 Kč | Do obchodu |
Mumm Cordon Rouge Brut | Nebo pravé francouzské šampaňské | 903 Kč | Do obchodu |
Becherovka | Použít můžete i ostřejší aperitiv, třeba Becherovku | 279 Kč | Do obchodu |
Fernet Stock | Nebo kořeněný Fernet | 333 Kč | Do obchodu |
Jaký by aperitiv (ne)měl být?
Aperitiv má vycházet z výše uvedených účelů. Podává se cca 10 až 20 minut před prvním chodem a měl by mít následující obecná pravidla:
- Aperitivu musí být pouze malé množství. Není účelem zaplnit žaludek budoucích strávníků.
- Aperitiv člověka nemá opít ani unavit. To souvisí s prvním bodem. Proto je obvyklou volbou menší množství a méně alkoholický nápoj.
Jaké nápoje lze nabídnout jako aperitiv?
Na výběr máte široký okruh různých druhů nápojů. Tradiční volbou jsou suchá nebo nanejvýš polosuchá vína a sekty. Další velmi populární volbou jsou vermuty (Cinzano, Martini apod.). Tyto možnosti velmi dobře odpovídají smyslu aperitivu. Nejsou příliš sladké ani příliš alkoholické, navnadí k jídlu a osvěží. Patří do kategorie takzvaných lehkých aperitivů.
Hostitel ale může zvolit i ostřejší alternativu. V takovém případě se můžete setkat např. i s ginem, sherry, becherovkou, nebo dokonce slivovicí. Taková volba už je ale ošemetná a měli byste ji dobře zvážit. Může se hodit při určitých specifických příležitostech, kde osazenstvo tvoří zejména muži a akce se bude zaměřovat na značnou konzumaci alkoholických nápojů. V ostatních situacích je mnohem vhodnější lehký aperitiv.
Musí být aperitiv alkoholický?
Samozřejmě, že hostitel nemůže abstinentům nebo dětem vnucovat alkohol. Jako alternativa by proto měl být přichystán i nealko aperitiv – např. v podobě ovocného džusu nebo jen vody.
Vermuty a kořeněná vína
Teď už se pojďme podívat na konkrétní kategorie aperitivů. Mezi nejvděčnější volby patří různé vermuty, kořeněná a fortifikovaná italská vína. Klasickou variantou jsou například vermuty jako Metropol nebo Cinzano.
Cinzano vzniklo už v 18. století. Nachází se v něm několik desítek bylin, které zintenzivní nadcházející gastronomický prožitek. Existuje několik druhů Cinzana (Rosso, Rosé, Extra Dry a nejznámější je Bianco).
Metropol je další skvělou volbou. Například oblíbený Metropol Bianco má pro aperitiv ideální obsah alkoholu jen lehce přes 14 %. Opět jde o kořeněné, posílené víno s velmi typickou a zajímavou chutí. Ideální je i do koktejlů.
A jak vermut správně naservírovat? Tento nápoj patří nejlépe do sklenky na stopce typu „miska“ v množství 1 dcl a s plátkem citrónu, případně s olivkou.
Koktejly
I koktejly mohou posloužit jako aperitiv a hosté tuto volbu jistě ocení. Mezi tradiční varianty patří například „bondovské“ martini, které je koktejlem ginu a vermutu. Další častou volbou je Manhattan. Ten se míchá z whisky a vermutu.
Vína a sekty
Jako aperitiv můžete zvolit i zajímavé a lahodné víno. Zda bude bílé nebo červené volte i podle toho, jaká bude skladba menu. Víno (stejně jako každý aperitiv) by mělo k chystaným chodům sedět. Volte vína suchá nebo polosuchá.
Pokud jde o sekty, ty jsou taky velmi oblíbené. U nás je běžnou volbou Bohemia sekt. Pro výjimečné příležitosti ale můžete zvolit i pravé, francouzské šampaňské. Sekt podávejte ve sklenkách typu flétna nebo špička.
Destiláty a další možnosti
Někdy může jako aperitiv posloužit i pivo. V takovém případě se podává pouze třetinka. Nejde ale o dvakrát atraktivní volbu. Možnosti se ale nabízí i v opačné části spektra, pokud jde o obsah alkoholu. Dobrou volbou mohou být hořké nebo hořkosladké, kořeněné likéry. Například taková Becherovka nebo i Fernet či Fernet Citrus.
Jak už bylo řečeno, setkat se výjimečně můžete i s velmi říznými lihovinami, jako je slivovice či meruňkovice nebo vodka. Podávají se dobře vychlazené v objemu do 0,05 l a patří k nim sodová voda na zapití servírovaná zvlášť. Někdy se můžete setkat i s aperitivem v podobě např. whisky nebo koňaku, ale nejde o příliš dobrou volbu. Tyto nápoje jsou spíš tradiční digestiv, který celé menu uzavírá.