Jednoduchý, chutný, světově proslulý, ale hlavně český míchaný nápoj! Ano, řeč není o ničem jiném, než o koktejlu Beton! V následujícím článku se společně podíváme na historii tohoto českého šperku mezi koktejly a nezapomeneme si zmínit, jak snadno si ho můžete doma připravit i Vy. Přejít na recept
Pár slov k historii…
Píše se rok 1967 a v kanadském Montrealu probíhá Expo 67, na němž se objevuje právě tento český, tehdy tedy ještě československý, lahodný koktejl. Jako aperitiv byl totiž „Becherbitter-tonic“ podáván jako důkaz československo-kanadského přátelství, kdy Československou stranu zastupovala Becherovka Original a Kanadu zase Indian Tonic Water.Ptáte se však, kdo ale vlastně přišel na tento jednoduchý recept? Vynálezcem Betonu byl Vlado Belovič, slovenský gastronom, jehož práci oceňoval i významný český someliér a rovněž významný gastronom Karel Pinka.
Z “Becherbitter-tonicu” Betonem
Název tohoto koktejlu je bezesporu každému z nás jasný. Nejedná se o nic totiž jednoduššího, než o spojení několika prvních písmen dvou základních ingrediencí – Becherovky a Tonicu – tedy BeTon. Je však nutné zmínit, že dříve nesl tento koktejl název Bechton a podával se zásadně s ledem mimo sklenici. Postupem času se však začal dávat led i do samotného drinku a označení Bechton se proměnilo v jednodušší variantu; Beton.
Recept na koktejl Beton
Stejně jako v ostatních článcích o koktejlech Vám i v tomto případě nabízíme recept na přípravu tohoto snadného, ale přitom výtečného míchaného nápoje. Věříme, že jej s radostí využijete.
Pro výrobu koktejlu Beton budete potřebovat:
- 5 cl Becherovky
- 15 cl tonicu
- plátek citronu
- pár kostek ledu
Do vyšší sklenice vložíme led, nalijeme předepsané množství Becherovky, kterou poté zalijeme tonicem. Přidáme citron, kterým můžeme sklenici rovněž ozdobit. Nezapomeneme na “brčko”. A koktejl je hotov!