Vodka, destilát známý snad každému. Není divu, když se jedná o jeden z nejpopulárnějších destilátů vůbec. V následujícím článku se podíváme do historie vodky, přiblížíme postup její výroby a seznámíme se také s tím, jak se vodka vlastně pije a v jakých koktejlech byste ji také nalezli.
Obsah článku
Nejasný původ vodky a další střípky z její historie
Za domovinu vodky bychom pravděpodobně bez delší úvahy označili Rusko, Finsko nebo Švédsko. Pravda je ta, že není přesně známo, kde se vodka objevila poprvé. Každý z národů obývajících tyto země samozřejmě označuje za domovinu vodky svou zemi. K nim se ještě přidávají Poláci, a určit tedy, kde se vodka skutečně vzala, není snadné.
První historicky doložené zmínky o vodce však umisťujeme do Ruska s datací někdy ve 14. století. Je to rovněž carské Rusko, kde se vodka stala velmi důležitou součástí ekonomiky a občas také politiky. Stejně tak zde užívala nesmírně vysokého společenského postavení, neboť se účastnila důležitých večírků a dalších společenských akcí včetně těch, které pořádal carský dvůr. Zajímavé je, že až do 18. století měly vodky kolem 20% alkoholu, což se oproti dnešním běžným 40% zdá poněkud málo.
I původ názvu vodka bychom hledali mezi slovanskými národy. Slovo vodka totiž pochází ze slovanského jazyka a označuje vodu. Zajímavé, že? Zkusíte-li vypít půl litru voda a půl litru vodky, zřejmě odhalíte podstatný rozdíl, který našim předkům zřejmě nepřišel podstatný.
Stručný postup při výrobě vodky
Základní surovinou pro výrobu vodky je tradičně obilí nebo brambory. Avšak v Evropě se jako základní surovina využívá také cukrová řepa nebo různé druhy ovoce. Vrátíme-li se ještě k bramborám a obilí, ze kterého se vodka vyrábí, nacházíme zásadní národnostní rozdíly při výrobě vodky. Finové tak kupříkladu vyrábějí vodku převážně z ječmene, Švédi zas ze žita a Poláci z brambor. Zlí jazykové tvrdí, že Rusové vyrábějí vodku z toho, co mají zrovna po ruce. Ale zpět k technologickému postupu výroby.
Základní surovina (obilí, brambory, atd.) se rozdrtí na malé kousky a nechají se kvasit. Vzniká tak kapalina, které se říká zápara. Ta se v následujícím kroku pomocí destilace rozděluje na čistý alkohol a tzv. předkap a dokap. Tuto část výrobního procesu je třeba několikrát zopakovat. Výslednou kapalinu je pak ještě třeba vyčistit. Vodka se jednoduše nechá pomalu překapat přes aktivní uhlí, čímž se zbaví nepříjemného „ocasu“. Jelikož je takto vyrobená vodka moc silná (nezřídka kdy přesahuje obsah alkoholu 80%), je třeba ji ještě naředit vodou. Takovou vodku je již možné stáčet do láhví. Nutno však dodat, že většina vodek je tzv. blended, tedy míchaných z několika druhů.
Vodka, čistá i v míchaných nápojích aneb jak pít vodku
Pít vodku se dá vícero způsoby. Běžně se pije čistá. Pro tyto účely je vodku třeba dobře vychladit. Je-li na vás vodka moc silná, není divu. Obsahuje totiž běžně kolem 40% alkoholu, existují však i vodky s 60% alkoholu. Ochucené vodky naopak kolem 20% alkoholu a v tomto případě se jedná spíše o jiný druh alkoholického nápoje. Na rozdíl třeba od whisky se ale nedoporučuje vodku dále ředit vodou (o správné konzumaci whisky tu máme také článek).
Důvod tak širokého úspěchu vodky na poli alkoholických nápojů je však právě v jejím použití v koktejlech. Vodka je totiž bezbarvá, bez výrazné chuti i aromatu. Pro míchané nápoje je tak takřka dokonalá. Vodku tak obsahují i nejznámější drinky světa jako Cosmopolitan, Sex on the Beach či Bloody Mary, o kterých si můžete přečíst v dalších našich článcích.
S vodkou se tedy můžete potkat poměrně běžně. Nezapomínejte však, že vodka patří mezi tvrdý alkohol. Konzumujte ji tedy s rozvahou. V Rusku, kde je vodka národním nápojem, je více než 19% všech obyvatel závislých na alkoholu!
Tipy na nejlepší vodky, které můžete ochutnat