Craft beer je pojem, který už pár let velmi hlučně rezonuje světem piva. Do češtiny se občas překládá jako řemeslné pivo. Oba tyto pojmy vyznívají poněkud „hipstersky“ a zároveň docela lákavě, protože intuitivně evokují něco kvalitního, poctivého. Něco co jde opačnou cestou než nadnárodní korporace s jejich masovou komerční produkcí. Ale jaká je vlastně definice řemeslného piva? Co od něj čekat? A není to nakonec jen módní marketingová nálepka?
Obsah článku
Co je to Craft beer?
Jak definovat výraz craft beer či řemeslné pivo? Již při této první otázce se dostáváme do úzkých. Žádná jednotná definice není. Naopak různé země mohou tato piva definovat velmi různorodě a některé žádnou jasně stanovenou definici ani nemají. Do druhé kategorie patří i Česká republika.
Této situace u nás před pár lety například využil pivovar Starobrno. Ve snaze přiživit se na módním trendu craft beer začal nabízet vlastní „řemeslná piva“, čímž se stal i terčem kritiky. Starobrno je totiž poměrně velký pivovar, který navíc vlastní pivní konglomerát Heineken.
Pro mnoho lidí a odborníků rozhodně nemohl naplnit definici pojmu „řemeslné pivo“. Pivovar se hájil právě tím, že v ČR není žádná definice stanovena a že vychází z vlastní definice, kterou splňuje. I samotný Heineken ČR nabízí definici craft beer v pěti bodech:
- Používání špičkových surovin
- Používání tradičních metod i inovací
- Na výrobu dohlíží zkušený mistr sládek
- Piva se vyrábí omezené množství
- Konzumentovi se dostává rozmanitých chuťových i jiných smyslových prožitků
Tato definice není zajisté úplně mimo mísu. Abychom však lépe poodhalili závoj tajemství, který řemeslná piva halí, měli bychom nakouknout i do jejich historie.
Jak to celé začalo?
Craft beer je americký a britský fenomén. Vše začalo někdy v 60. a 70. letech, kdy západnímu světu vládl „bigbít“ a hnutí hippies. Tehdy se USA a Británií prohnala móda domácího vaření piva. Tato móda úplně neodezněla, spíše časem vykrystalizovala ve vznik množství mini a mikropivovarů coby protipólu fungujících velkých společností.
Jedním ze zakládajících pravidel craft brewery, tedy „řemeslného pivovarnictví“, tudíž bylo to, že šlo o velmi malé a nezávislé pivovary. I u nás je tak někdy řemeslné pivo často chápáno právě jako „produkt mikropivovaru či minipivovaru“. A k etice věci patří i to, že pivovar by neměl být zaštítěn žádnou velkou korporací, měl by být nezávislý. Právě i z toho (mimo jiné) plynula výtka vůči výše popsaným marketingovým pokusům Starobrna.
U nás mělo pivovarnictví oproti např. USA zcela jinou tradici trvající mnoho století. A taky tu byla jiná politická situace. Ve výsledku k nám trend mikropivovarů (či chcete-li craft beer) v plné síle pronikl až v minulé dekádě. Dnes jich máme slušných pár stovek. Podle statistik jich už v roce 2019 bylo na 480. Mnohé se těší velké oblibě.
Ve znamení tradice, řemesla a nezávislosti
Nyní už je jasné, že craft beer je poměrně komplexní pojem. Má však několik styčných bodů. V první řadě by mělo jít o malý a nezávislý pivovar. Řada zemí jasně definuje maximální roční výstav (celkovou produkci) piva, aby se ještě mohlo jednat o craft brewery.
Zdá se tedy, že býti malým by mohlo postačit, ale na tento základní rys se časem nabalily i další hodnoty. Některé solidně vystihuje výše uvedená definice od Heinekenu. Řemeslné pivo by mělo být vyrobeno poctivě, řemeslně – v podstatě se očekává takřka „ruční výroba“ pod přímým a osobním dohledem sládka. Tedy opak tovární, masové, odosobněné produkce.
Důraz je taky kladen na kvalitní a pečlivě vybrané suroviny. Od řemeslného piva se očekává určitý respekt k tradičním hodnotám, avšak…! Řemeslný pivovar by se neměl bát inovativního a odvážného přístupu či určitého experimentování. Žádoucí je pestrost chuťová i stylová.
S řemeslným pivovarnictvím se často pojí i určité konkrétní typy piv. Obliba anglických svrchně kvašených piv známých jako IPA (India Pale Ale) nebo APA (American Pale Ale) vychází do značné míry právě z historické tradice craft brewery. Tyto druhy piv jsou často nabízeny i tuzemským mikro a minipivovary.
V některých definicích můžete narazit i na požadavek, aby řemeslné pivo bylo nefiltrované anebo obsahovalo podíl alkoholu nad určitou hranici (např. nad 3,5 %). Tyto součásti definice však lze považovat spíše za okrajové.
Jisté je, že řemeslné pivovarnictví by mělo konzumentovi přinášet možnost vyzkoušet rozmanité a třeba i neobvyklé chutě a druhy piv. A to s pocitem, že se jedná o pivo vyrobené opravdu tak, jak to má být. Nikoli, že jde o tovární produkt z běžícího pásu.
Svou hodnotu craft brewery bezesporu má. Představuje vyvažující proti zátěž k velkým pivovarům, které se tím pádem ocitají pod poněkud větším dozorem a tlakem spotřebitelů. Ti už se nenechají tak snadno opít rohlíkem nevalné úrovně. Řemeslné pivovarnictví vnáší na pivní trh rozmanitost a větší možnost volby. Často můžete ochutnat opravdu výtečná piva.
Na druhou stranu není nutné automaticky adorovat nebo nekriticky skočit po všem, co dostane pomyslnou nálepku craft beer. I v tomto sektoru existují lepší a horší piva. Nemluvě o tom, že módní nálepky mohou tu a tam ve svůj prospěch chytře využít i velké společnosti (viz Starobrno). Netvrdíme, že „crafty“ od Starobrna v podobě IPA, APA anebo RED beer jsou špatné. Ale použití daného označení pro marketing je přinejmenším trochu na morální hraně.
Kde ochutnat craft beer?
Pivní řemeslné speciály si můžete pořídit domů z nejrůznějších e-shopů. Skvělou nabídku má třeba Craftbeerimport.cz, Beershop.cz, Pivoteka.cz, Domaci-pivoteka.cz a podobně. Další možností je zajít si na čepované pivo někam do hospůdky. Řemeslná a lokální piva a speciály zařazuje do svého repertoáru stále větší množství pivnic, hospod, restaurací, náleven, výčepů a dalších zařízení, kde se dá dobře pít a třeba i jíst.
Řemeslné pivo může být někdy poněkud dražší než velkoprodukční piva, ale je třeba vzít v potaz, že pozice malého pivovaru je mnohem komplikovanější a malovýroba kvalitního piva je velmi náročná časově, finančně i v jiných ohledech.
Jaké pivovary nabízí řemeslná piva / Craft Beer?
Ochutnat poctivé řemeslné pivo a objednat si pivo až domů můžete třeba od těchto pivovarů:
- Pivovar Matuška (koupit piva online) – oblíbené jsou například: Raptor 15° , California 12° nebo Zlatá raketa 17° IPA
- Výrobce Chříč – největší oblibě se těší Vinnetou IPA 13° , Oranžový Expres 10° nebo spodně kvašený Ležák Pazdrát 11°
- Muflon (koupit piva online) – poměrně známý pivovar, kde můžete ochutnat: Muflon New England IPA 14° , Muflon Red Ale 13° či Amore Mio Single Hop IPA 14,5°
- Zichovec (koupit piva online) – ochutnejte Robin APA 12° , Mosaic Ale 12% nebo Juicy Lucy 15°
- Rudohor
- Clock (koupit piva online)
- Fuller Smith & Turner
- Libertas
- a další…