Kdo dal světu šampaňské? Jak se liší šampaňské například od sektu? Jak a z čeho se šampaňské vyrábí? Jak vlastně správně šampaňské podávat? Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v následujícím článku.
Obsah článku
Spletitá historie šampaňského vína
Říká se, že šumivé víno, později nazvané podle oblasti odkud pochází, objevil benediktýnský mnich Dom Pérignon. Jak tomu už bývá, objevil ho náhodou, když vozil víno z Francie do Anglie a druhotným kvašením mu v něm vznikly bublinky. Z toho však Dom Pérignon nebyl zrovna dvakrát nadšený, protože bublinky ve víně rozhodně nechtěl. Teprve později si uvědomil jeho potenciál, zesílil láhve, ve kterých šampaňské převážel, a korkové zátky opatřil provázky. Šampaňské si v 17. století velmi rychle oblíbili především bohatí Angličané. V následujících dvou stoletích se stalo oblíbené takřka po celém světě. Dnes je nejlepší šampaňské víno podáváno při slavnostních událostech i při neformálních oslavách, jako je kupříkladu oslava Nového roku.
Rozdíl mezi pravým šampaňským a sektem
Ptáte se, jaký je ale rozdíl mezi sektem a pravým šampaňským vínem? Zásadní rozdíl není ani tak ve složení ani v postupu výroby, jako spíše v jeho původu. Pravé šampaňské totiž může pocházet pouze z vinařské oblasti Champagne-Ardenne, která leží v severovýchodní Francii.
Sekty jsou pak ostatní šumivá vína vyráběna stejným způsobem, jako šampaňské. Pozor si ovšem dejte na tzv. perlivá vína! Ne že by vám při jejich konzumaci hrozilo nějaké nebezpečí, ale většinou se jedná o vína nižší kvality, u kterých je šumivosti dosaženo „probubláním“ CO2 , tedy oxidem uhličitým. Po konzumaci takového vína ve větším množství je však zaručen pořádný bolehlav.
Zároveň nezapomínejte, že zásadní rozdíl bývá také v ceně. Ta u šampaňského vína začíná zpravidla někde kolem 500,- korun.
Tajemství výroby šampaňského vína
Jak se vyrábí pravé šampaňské už dnes, není žádným tajemství. Můžeme si tedy bez spekulací říci, že se vyrábí nejčastěji mícháním tří odrůd vína: rulandského modrého (Pinot Noir), mlynářky (Pinot Meunier) a Chardonnay, přičemž se míchají nejen různé odrůdy, ale také ročníky a vína z různých vinic. V tomto směru má opět velkou zásluhu již zmíněný mnich Dom Pérignon, kterého jako prvního napadlo míchat různé odrůdy vína za účelem zvýšení kvality výsledného nápoje.
Podáváme šampaňské
Ideální teplota podávaného nápoje se odvíjí od jeho stáří. Neročníková šampaňská vína podáváme o teplotě cca 8°C, kvalitnější ročníková vína se pak podávají o teplotě o zhruba 3-4°C vyšší. Šampaňské se podává zásadně do vysokých skleniček (tzv. flétna), jinak žádané bublinky mnohem rychleji vyprchají. Víno by se do nich mělo nalévat po skle tak, aby při tomto úkonu vyprchalo jen málo bublinek. Sklenku je pak třeba držet za patku. Budete-li totiž držet sklenku šampaňského vína za nožku nebo hůř za tělo, nápoj si budete rukou zahřívat, což bude mít vliv na jeho chuť. Zároveň asi neuděláte zrovna dobrý dojem ve společnosti, ve které se budete zrovna nacházet.
Ochutnejte pravé šampaňské víno, tady je žebříček nejlepších z nich: