Věděli jste, že nápoj podobný našemu pivu se nejspíše vařil už před 6 tisíci lety? Za tu dobu se značně proměnila nejen jeho výroba, ale také jeho právní rámec. Vydejte se s námi na krátkou pivní exkurzi navzdory času.
Jako Češi se často považujeme za pivní šampióny. O svém oblíbeném nápoji toho však mnohdy mnoho nevíme a o jeho historii už vůbec ne. V následujícím článku se tento fakt pokusíme změnit tím, že vám představíme v hrubém nástinu historii tohoto skvělého nápoje.
Obsah článku
Pivní historie se začíná psát mezi řekami Eufrat a Tigris

Mezopotámii, tedy úrodnou oblast mezi řekami Eufrat a Tigris, bychom mohli bezesporu označit za kolébku naší civilizace. Je zajímavé, že již nejstarší dochované písemné památky se o pivu zmiňují. Inu, není to vlastně takovým překvapením. Za vynálezce piva se nejčastěji označují Sumerové. Objev to byl podle všeho náhodný, jak tomu už tak u nejlepších vynálezů mnohdy bývá. Teorií, jak k tomu došlo, je hned několik. Nejrozšířenější z nich tvrdí, že někdo omylem nechal nádobu s obilnou kaší před svým domkem. Do této nádoby pak napršelo a když na ni poté zasvítilo slunce, obsah nádoby zkvasil. Jiná teorie zas tvrdí, že někdo rozkousal chléb pro nemocného a vložil ho do nádoby s vodou. Teplo v místnosti se pak opět postaralo o zkvašení obsahu nádoby. Poslední teorie, pekárenská, tvrdí, že kdosi dal těsto na chleba do vody a nechal ho tam. Teplo se pak opět postaralo o vykvašení. Jedno je však ve všech teoriích společné. Vždy se našel nějaký odvážlivec, který pak nápoj ochutnal a přitom zjistil jeho opojné účinky. Slad či ječné chleby se pak proto nechávaly zkvasit záměrně, a tak se výroba piva, kterému Sumerové říkali kaš, postupně zdokonalovala. Pivo bylo tehdy samozřejmě nefiltrované, a tedy pořádně zakalené. Při jeho výrobě se rovněž nepoužíval chmel, s tím přišli až Babyloňané. Hořkosti piva se proto dosahovalo pražením ječného chleba v horkém popelu.

Nápoj starověkých Germánů i důležitá deviza středověkých měst

Starověk v Evropě pivu zrovna nepřál. Ve Středozemí se pilo především víno a pivo bylo považováno spíše za nápoj barbarů. Pivu neholdovali ani Keltové, kteří dávali přednost medovině. Věrni však zůstaly pivu germánské kmeny a tuto věrnost mu zachovali i jejich dnešní potomci. Když se v Evropě začali usazovat naši prapředci, Slované, přišli do kontaktu nejen s germánskými kmeny, ale také s jejich pivem. Zda to byla láska na první pohled, můžeme jen odhadovat. Věřme však, že ano.

Středověk byl v našich končinách pro pivo důležitým obdobím. Rozvíjely se především klášterní pivovary, přičemž vůbec nejstarším pivovarem u nás je Břevnovský klášterní pivovar založený v roce 993. V roce 2011 byl tento pivovar opět obnoven. Vedle klášterních pivovarů však byla důležitá rovněž produkce z královských měst, kterým panovník uděloval různá privilegia. Nás bude zajímat především právo várečné a mílové. Podle těchto práv mohl takřka každý právoplatný měšťan vařit pivo a také ho točit. Tito měšťané byli zpravidla sdruženi do cechů, které se staraly o kvalitu vařeného piva. Tyto cechy pak měly díky právu mílovému monopol na výrobu piva ve městě a rovněž do vzdálenosti jedné míle od městských hradeb. Je zajímavé, že pivo se mohlo se souhlasem majitele panství vařit rovněž v poddanských městech. Toto pivo však nemohlo být vyváženo do měst královských, a to až do roku 1517, kdy byla mezi královskými městy a šlechtou uzavřena tzv. Svatováclavská smlouva.
Reinheitsgebot, pivo plzeňského typu a průmyslová výroba

Důležitým milníkem pro historii piva je pak rok 1516, kdy byl v Bavorsku vydán zákon o čistotě piva (Reinheitsgebot), na který mnohé pivovary dodnes odkazují. Podle tohoto zákona se pivo smělo vyrábět pouze z vody, ječmene a chmelu. Zároveň tento zákon stanovoval i cenu piva, a to od 1 do 2 feniků za máz (v Bavorsku je to něco málo přes litr piva). Pivovaru, který použil jiné ingredience, byly sudy se závadným nápojem zabaveny bez jakékoliv náhrady. Není překvapením, že se v zákoně o čistotě piva neobjevují jako jedna z ingrediencí kvasnice. V 16. století totiž nebylo známo, jak alkoholové kvašení probíhá, a pivo tak kvasilo spontánně.


Průmyslová revoluce však pronikla i do pivovarnictví, a tak původně řemeslnou výrobu piva nahrazuje pivo ze středních a velkých průmyslových pivovarů. V druhé polovině 19. století tak zažívá především české pivovarnictví obrovský boom. V této době vzniká řada měšťanských, akciových i soukromých pivovarů. Velkou ránu však dostává české pivovarnictví během druhé světové války, kdy jsou pivovary zavřené. Další vývoj je neméně smutný. Řada pivovarů se po válce již neotevře a zbývající jsou znárodněny. Privatizace v 90. letech je pak spojena především s přílivem zahraničního kapitálu, který přispěl k modernizaci a racionalizaci výroby piva.
Věříme, že byl pro vás článek poučný. Neutuchá-li ve vás touha dále se vzdělávat, můžete si rovněž přečíst, jak je to s historií vína.
Myslíte si, že se historie výroby piva vydala správným směrem? Mělo by se pivo vařit podle zákona o čistotě piva, anebo by měly dostat přednost moderní postupy? Těšíme se na vaše názory v komentářích.