Hurricane v Pat O'Brien's Bar
CC Sara Kelly

Hurricane – koktejl, který umí dostát svému jménu

Jen málokterý míchaný nápoj je tak pevně spjat s konkrétním barem, jako právě koktejl Hurricane. Barem, kde byl prvně umíchán. Barem, jehož se stal symbolem. Barem, s nímž společně sdílí téměř celou svou historii.

Jen málokterý míchaný nápoj je tak pevně spjat s konkrétním barem, jako právě koktejl Hurricane. Barem, kde byl prvně umíchán. Barem, jehož se stal symbolem. Barem, s nímž společně sdílí téměř celou svou historii. Přejít na recept

Koktejl Hurricane
By NOLAskip[CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Než se pustíme do receptu na koktejl Hurricane, bude dobré, seznámíme-li se alespoň trochu s jeho původem a historií. Obojí je tedy spjato s jedním slavným barem.

Hurikán od hurikánů

Pomalu se tedy přesuneme do výše zmíněného baru, ale nejdříve si trochu nastíníme jeho lokaci. Město, ve kterém se bar nachází, bychom hledali na jižním pobřeží Spojených států. Kromě toho, že jde o jeden z nejdůležitějších amerických přístavů, je toto město rovněž považováno za kolébku jazzové muziky. Moderní historie toho města však není zrovna veselá, neboť ho v roce 2005 zpustošil hurikán Katrina. Jak příznačné. Pokud tušíte, že jde o New Orleans, tušíte správně. Naším hledaným barem je Pat O’Brien’s Bar v New Orleans, který bychom už od roku 1933 našli ve francouzské čtvrti tohoto města.

Koktejl Hurricane – dítě druhé světové války

Pat O'Brien's Bar
CC Matt Boulton

Nebýt druhé světové války možná by Pat O’Brien podobný koktejl nikdy neumíchal. Během války totiž vázlo zásobování skotské whisky, na což museli američtí barmani rychle reagovat. Během 40. let minulého století se tedy O’Brien rozhodl, že umíchá koktejl z tehdy snadno dostupného rumu, který se do USA dovážel z Karibiku. Svůj výtvor nalil do atypické sklenky (Hurricane Glass) a nabídl ho místním námořníkům. Silný rumový nápoj se velmi rychle uchytil a vtrhl do francouzské čtvrti doslova jako hurikán, aby byl společně s barem po další desetiletí jedním z jejích symbolů, které žádný turista nemůže vynechat.

Tipy na ingredience do tohoto koktejlu

Recept na koktejl Hurricane

Jelikož koktejl Hurricane nepatří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace, je možné setkat se s různými drobnými obměnami v ingrediencích i výrobním postupu. My si však představíme recept nejrozšířenější. K přípravě koktejlu budete potřebovat:

Hurricane v Pat O'Brien's Bar
CC Sara Kelly
  • 6 cl bílého rumu
  • 6 cl tmavého rumu
  • 3 cl citronové šťávy
  • 3 cl pomerančové šťávy
  • 6 cl čerstvé ovocné šťávy (podle chuti)
  • čajovou lžičku grenadiny
  • čajovou lžičku sirupu (půl na půl voda a cukr)

Pokud se vám podaří dát dohromady všechny potřebné ingredience, máte už více než z poloviny vyhráno. Všechny ingredience tedy nalijte do shakeru a přidejte led. Dobře promíchejte a přes sítko pomalu nalijte do sklenice typu Hurricane Glass, ve které již čeká připravený čerstvý led. Na závěr ozdobte plátkem pomeranče a třešní maraschino, přidejte brčko a můžete koktejl Hurricane podávat.

Alkoholium.cz