Jak kombinovat víno a jídlo
©

Jak kombinovat víno a jídlo

Chcete připravit svému protějšku nezapomenutelný kulinářský zážitek? Skvělé jídlo určitě připravit zvládnete, ale poradíte si i s výběrem vhodného vína k danému pokrmu? Asi každý začne s rozlišením k čemu přiřadit bílé víno a k čemu zase červené.

(Komerční sdělení) Chcete připravit svému protějšku nezapomenutelný kulinářský zážitek? Skvělé jídlo určitě připravit zvládnete, ale poradíte si i s výběrem vhodného vína k danému pokrmu? Asi každý začne s rozlišením k čemu přiřadit bílé víno a k čemu zase červené.

Základní doporučení

Jak kombinovat víno a jídlo
©
  • Při výběru vína k danému jídlu se soustřeďujeme na tři základní věci – použitou surovinu (druh masa, zeleniny…), druh koření a charakter omáček.
  • Nevhodná je kombinace vína s pokrmy ochucenými octem, zavařeninou, s čokoládovými polevami nebo se zmrzlinou. Zcela mimo je také kombinace vína a vajec. Harmonii chutí budete v tomto případě hledat marně.
  • Pokud používáte víno přímo do vařeného pokrmu, vždy vybírejte víno kvalitní, jakostní, vhodné i k samotnému pití. Použití nekvalitního vína může váš pokrm pokazit a všechna práce tak přijde vniveč. Platí také zásada, že víno použité při vaření by se mělo podávat i k samotnému jídlu, proto jeho výběr nepodceňte.
  • Při výběru správného vína je třeba mít na paměti, že základní chutě na sebe vzájemně působí.

Tzn. slaná chuť posiluje pocit hořkosti, hořká chuť umocňuje kyselou, sladká oproti tomu kyselou, slanou a hořkou zmírňuje. Podaří-li se vám spojit dvě chutě, které spolu harmonizují, máte vyhráno. Víno a jídlo spolu zkrátka musí vzájemně ladit. Ani jedna složka nesmí mít navrch, vše musí být v dokonalé rovnováze.

Tipy na vhodné kombinace dle druhu pokrmu

Polévky

I k polévkám lze podávat víno. K zeleninovým se hodí vína sušší, případně růžová vína, vyzrálé bílé víno skvěle koresponduje s hovězím vývarem, boršč si dobře rozumí s červeným vínem plnější chuti. K hustým bílým polévkám se hodí kořenitá nebo suchá vína.

Masa

Obecně platí, že k světlým masům, např. rybám, kuřeti, telecímu či plodům moře jsou vhodnější bílá vína, červené víno podáváme nejčastěji k masům tmavým, např. ke zvěřině, kachně, huse. Ke grilovanému či pečenému prorostlému vepřovému masu podáváme buď velmi plná bílá vína, nebo jemnější červená vína.

Sýry

Víno vhodné ke všem druhům sýrů neexistuje. I zde platí určitá pravidla.  K čerstvým bílým sýrům se hodí mladá svěží bílá vína, např. Müller Thurgau, oblíbené Veltlínské zelené. Sýrové pomazánky je vhodné kombinovat s plnějšími bílými nebo růžovými víny. Sýry s bílou plísní chuťově harmonizují s vyzrálým Rulandským nebo Sylvánským. K sýrům s modrou plísní výborně ladí jak výrazně sladká bílá vína, tak i vyzrálá červená vína. Tvrdé sýry typu Eidam vhodně doplňují bílá vína plné chuti.

Dezerty

Může se zdát, že sladké jídlo a sladké víno nemohou jít dohromady. Chyba lávky! Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale harmonizuje. Sladká nebo polosladká bílá vína jsou tou správnou volbou nejen k dezertům, dobře si totiž rozumí také se sladkokyselou asijskou kuchyní či smetanovými nasládlými omáčkami.

Jaká je ideální kombinace vína a jídla?

Nedaří se vám najít ideální kombinaci vína k vašemu pokrmu? Nezoufejte, nic se neděje. Ideální kombinace neexistuje, vždy se jedná o subjektivní vnímání chutí, které může mít každý zcela odlišné. Improvizujte a vytvořte si svoje vlastní kombinace. Pro začátek doporučujeme nějaký kurz nebo ochutnávku vína s odborníkem, který vám poradí a doporučí z čeho je vhodné vycházet.

Pomoc hledejte u prodejce vína, případně i na speciálních internetových stránkách.

Toto je komerční sdělení. Alkoholium.cz neovlivňuje jeho obsah ani není jeho autorem.

Alkoholium.cz