Trochu ginu, trochu vermutu a trochu Campari a skvělý koktejl vhodný jako aperitiv či jen tak na chuť je na světě. Pojďte si s námi připravit chutné italské Negroni. Přejít na recept

Obsah článku
Negroni – poprvé umícháno jen díky velké náhodě
I přestože původ tohoto koktejlu není příliš jistý, traduje se příběh o jeho vynálezu, který je přinejmenším pravděpodobný. Údajně se tak mělo stát v roce 1919 v italské Florencii, konkrétně v Caffè Casoni. Jistý hrabě Camillo Negroni si zde měl objednat svůj oblíbený koktejl Americano.
Jenže toho dne ho nechtěl s obvyklou sodovkou, nýbrž s ginem. Možná měl těžký den, možná se chystal k zásadnímu rozhodnutí, to už se dnes asi nedozvíme. Barman Frosco Scarselli jeho přání samozřejmě splnil a ještě do něj přidal trochu vlastní invence. Místo klasického citronu, který běžně zdobil koktejly Americano, použil pomeranč. A koktejl Negroni byl na světě.

Po velkém úspěchu tohoto míchaného nápoje vznikla společnost Negroni Distillerie, která začala vyrábět již hotové ready-made koktejly tohoto typu. Na závěr se ještě zmíníme o korespondeci amerického herce a režiséra Orsona Wellese se svým koproducentem. Welles v dopise popsal Negroni zhruba takto: „Likéry jsou skvělé na tvá játra, gin je pro tebe naopak špatný. V Negroni je obojí vyvážené.“ S vyvážeností měl Welles pravdu, ovšem jak je to se zbytkem předchozího citátu, těžko soudit.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Abyste si mohli tento koktejl vychutnat, budete potřeba hned 3 ingredience s nějakým tím procentem alkoholu navíc.
Jako první musíte mít kvalitní gin. Za nás doporučujeme například jeden z nejtradičnější ginů Tanqueray No. Ten Gin Traditional (orientační cena: 960 Kč), můžete také zvolit jeden z nejprodávanějších ginů Hendrick’s Gin 0,7l 41,4% (orientační cena: 720 Kč) anebo levnější variantu v podobě Beefeater Gin Traditional 1l 40% (orientační cena: 440 Kč).
Další ingrediencí je sladký vermut, což není nic jiného než fortifikované víno pocházející z Itálie. V našich luzích a hájích známe především značku Cinzano a její produkt Cinzano Rosso 1l 14,4% (orientační cena: 189 Kč).
Poslední nutnou ingrediencí je rudé Campari. Což je italský hořko-sladký bylinný likér. Pořídit se dá jediný originál a vaší volbou je pouze velikost lahve. Campari Bitter 1l 25% koupíte orientačně za 419 Kč.
Příprava a recept koktejlu Negroni – ode všeho stejnou trošku

- 3cl ginu
- 3cl sladkého červeného vermutu
- 3cl Campari
Samotné míchání pak už není žádná věda. Do sklenice typu Old Fashioned Glass dejte led, který následně zalijte ginem, vermutem a Campari v předepsaném množství. Na závěr ozdobte kouskem pomeranče. Použijete-li místo pomeranče citrón, jistě nepůjde o zvlášť závažný prohřešek. Negroni pak podávejte nejlépe jako aperitiv. Jeho hořko-sladká chuť totiž skvěle nabudí k jídlu.
Další varianty Negroni
Omrzí-li vás standardní podoba Negroni, může vyzkoušet i jeho další poměrně rozšířené podoby. Z nich nejznámějších je několik následujících.
Negroski
Při přípravě této varianty se obejdete bez ginu. Navíc si však budete muset vzít vodku. Množství i ozdoba zůstává stejná.
Negroni Sbagliato
Název, jenž by se dal z italštiny přeložit jako špatné Negroni. Tato varianta je podobně jako předchozí hojně rozšířena v Itálii. Příprava Negroni Sbagliato je podobná té klasické, pouze gin je nahrazen šumivým vínem.
Boulevardier
Poslední variantou, o které se zde rozvedeme, je Boulevardier. Příprava je opět obdobná. V tomto případě je však gin nahrazen bourbonem.