V následujícím článku si představíme jedno ze základních dělení vín. Vína si totiž rozdělíme podle jejich barvy na bílá, červená a růžová. Zároveň se podíváme na podstatné rozdíly v jejich výrobě.
Dělení vín dle barvy je pouze jedním z možných dělení. V jiném článku dělíme vína dle kvality a v jiném zas dělíme vína podle zbytkového cukru. Umět víno správně zařadit by totiž mělo být jednou z důležitých schopností každého konzumenta vína.
Obsah článku
Dělíme vína podle jejich barvy
Posoudit, zda je víno bílé či červené, dokáže i naprostý laik pouhým pozorováním. Mimo bílá a červená vína existují ještě vína růžová. Možná by vás napadlo, že červené víno se vyrábí pouze z červených či modrých hroznů, bílé zas pouze z bílých či zelených a růžové z růžových nebo kombinací červených a modrých hroznů. Skutečnost je ovšem o malinko složitější. Nastíníme si tedy ony zásadní rozdíly při výrobě „vín různé barvy“.
Výroba bílého vína
Možná vás to jako čtenáře překvapí, ale bílé víno se ve skutečnosti dá vyrobit z hroznů zelených, bílých, růžových, červených i modrých. Aby bylo víno krásně bílé, je třeba rmut, což jsou hrozny zbavené stopek a jadérek, ihned vylisovat a výsledný čistý mošt nechat zkvasit. Bílým vínům, která byla vyrobena z červených či modrých hroznů se pak říká klarety.
Výroba červeného vína
Vína červená jsou pak vyráběna výhradně z modrých hroznů. Výrobní postup je však poněkud odlišný, než jaký je u vín bílých. Rmut se totiž hned nelisuje, ale nechá se několik dní kvasit. Slupky hroznů tedy kvasí společně se šťávou. Ze slupek se macerují patřičná barviva a tím je dosaženo červené barvy. Kromě barviv se do vína macerují také tříslovité látky, které červenému vínu zase dodávají část jeho chuti.
Výroba růžového vína
Vína růžové barvy se vyrábějí z červených hroznů, neboť nemají dostatek barviva. Další možností je vyrobit růžové víno z modrých hroznů. V tomto případě je ovšem třeba zkrátit proces macerace na optimální dobu tak, aby se do vína dostalo pouze omezené množství barviva, a bylo tak růžové. Poslední možností, ke které se však uchylují spíše výrobci stolních šumivých vín, je výše zmíněné smíchání bílého a červeného vína.
Chuťové rozdíly mezi červeným, bílým a růžovým vínem
Pokud tyto rozdíly hodně zjednodušíme, můžeme říct, že červená vína bývají hutnější, drsnější a těžší. Bílá bývají oproti tomu více svěží, lehčí a kyselejší. Růžová vína jsou nejčastěji příjemně sladká, lehká a rovněž svěží. Od těchto chutích se odvíjí také to, co k jednotlivým vínům konzumujeme. Pokud rádi k vínu jen tak něco přikusujete, přečtěte si článek náš článek nazvaný Co zakousnout k bílému a co naopak v červenému vínu. Pro vás, kteří si rádi dopřáváte víno k plnohodnotným pokrmům, chystáme obdobný článek. Zatím si tedy budete muset vystačit s tipy na etiketách.