koktejl Sazerac

Koktejl Sazerac – jak si namíchat tenhle hořkosladký drink?

Koktejl Sazerac už něco pamatuje. Jeho počátky sahají až do roku 1850 – už tehdy jste si ho mohli dopřát v americkém New Orleans. Jak se od té doby tento drink změnil a jak si ho připravit doma pro vlastní potřebu nebo pro hosty?

koktejl Sazerac

Od koňaku k whisky a z New Orleans do celého světa

Původ koktejlu Sazerac je více než komplikovaný. Roli v něm hraje lékárník Peychaud, který si vyrobil vlastní „lék“ na všechny neduhy v podobě nápoje American Aromatic Bitter Cordial a později jistý S. Taylor, který se rozhodl tuto dobrotu pozvednout na vyšší úroveň pomocí koňaku Sazerac de Forge et Fils a podávat ji ve svém podniku The Merchants Exchange Coffee House. Později dostal tento bar rovnou název Sazerac Coffee House.

Postupem času byl ale koňak v tomto drinku nahrazen podstatně levnějším a dostupnějším žitným americkým bourbonem/whisky. Taky Peychaudův Bitter Cordial nahrazoval jakýkoli jiný bitter. V roce 1858 pak barman Leon Lamothe přidal do koktejlu další důležitou ingredienci – a to absint.

Od té doby pochopitelně vznikl bezpočet variací tohoto nápoje. A jak ubíhala desetiletí, drink se dostával i do nápojových lístků jiných měst a nakonec i zemí. Dát si ho můžeme ledaskde i u nás. Ačkoli rozhodně nejde o jeden z TOP nejpopulárnějších drinků v ČR. Pokud jste na Sazerac zatím nikde nenarazili, nezoufejte. Máme pro vás recept, podle kterého si ho můžete kdykoli připravit doma. Pokud použijete kvalitní ingredience, jistě si na této klasice pošmáknete. Takže jak na to?

Tipy na ingredience drinku Sazerac

Hlavní ingrediencí je kvalitní americká whisky (případně koňak):

Dále budete potřebovat hořký likér (bitter):

Poslední ingrediencí bude absint:

Recept na Sazerac

sazeracCo budete potřebovat?

  • 4 cl žitné whisky nebo koňaku (oblíbenou volbou je whisky Knob Creek, ale můžete zvolit i irskou nebo skotskou whisky)
  • 2 kapky bitteru (ideálně Pechaud’s Bitters)
  • 1 kapka absintu nebo pastisu
  • Malá lžička cukru

Pro přípravu použijte dvě sklenice. V první smíchejte whisky a bitter s cukrem. Po rozmíchání cukru přidejte led a znovu zamíchejte. Do druhé (servírovací) sklenice stříkněte absint. Měli byste ho ve sklenici rozptýlit po dně i stěnách, aby vytvořil tenký film. Následně do sklenice vylijte mix z druhé sklenice. Pro servírování se hodí sklenice na whisky, drink můžete ozdobit citronem.

Alkoholium.cz