Nealkoholická vína jako taková jsme vám už na našich stránkách představili v jednom z nedávných článků. Jejich existence vám proto není neznámá a možná už jste nějaké i vyzkoušeli. Jde zajisté o zajímavou alternativu k nealko pivu, protože ne každý holduje právě tomuto zlatavému nápoji s bělostnou pěnou. Mezi nejznámější producenty nealko vín patří značky Vintense či Carl Jung. Dnes se však zaměříme na jiného velmi zajímavého výrobce – čeká vás totiž recenze nealko vín Bruno Marret.
Obsah článku
O značce Bruno Marret
Bruno Marret je francouzský vinař z Alsaska, výrobce vín La Côte de Vincent, zkušený gurmán a uznávaný odborník ve svém oboru. Na svých vinicích pěstuje hrozny odrůd jako Riesling, Chiraz, Merlot nebo třeba Grenache, kterým se v tomto kraji daří nejlépe – a vytváří z nich lahodná tradiční vína. Kromě nich je však známý taky vynikajícími speciálními nápoji v podobě vín, která nazývá jako „dealkoholizovaná“. U nás tato vína distribuuje společnost Dar z Nebe s.r.o. a můžete je zakoupit na e-shopu Brunomarret.cz.
Ani kapka alkoholu
Většina nealko piv, ale i vín obsahuje nějaké ty zbytky alkoholu – obvykle maximálně do 0,5 %. Stále jsou přitom tyto nápoje označovány za nealkoholické, přestože vypití většího množství by mohlo vést k potížím za volantem, nemluvě o rizicích, pokud by takové nápoje chtěly ochutnávat malé děti.
Aby se vína Bruno Marret odlišila, prodávají se u nás pod označením „dealkoholizovaná“ vína. Obsah alkoholu je totiž reálně nulový. Ve skutečnosti mají některá tato vína jen okolo 0,000013 % alkoholu – a to je opravdu málo. Prodejce uvádí, že to může být méně než v obyčejném pomerančovém džusu. Nemáme sice prostředky to ověřit, ale vína této značky jsou ověnčená řadou certifikátů a osvědčení, které si může zvídavý zákazník i prohlédnout, přičemž rovnou uplatní lekce francouzštiny.
Méně cukru, stejně vína
Bruno Marret využívá šetrnou dealkoholizaci tak, aby se zachovalo co nejvíce z vlastního chuťového i aromatického charakteru vína. Víno – ač bez alkoholu – zkrátka musí chutnat jako víno. Při procesu odstraňování alkoholu však dochází i ke snížení obsahu cukru. Vína Bruno Marret jsou tudíž nejen lihuprostá, ale taky o něco dietnější. Vína nejsou nijak znovu dochucována, doslazována ani upravována přidanými látkami, například aromaty. Zkrátka čistá práce.
To bychom měli stručné představení. Pojďme se teď pokochat nabídkou jednotlivých lahví. Představíme vám je v krátkých recenzních medailoncích.
Seznam vín od Bruno Marret
Merlot Rouge de Vincent
Červené víno z odrůdy Merlot patří k nejoblíbenějším nealko vínům značky Bruno Marret. Merlot je tradiční a všeobecně velmi oblíbená pozdní odrůda. Víno z ní je jemné, sametové, typickou a výraznou vlastností je nádherně sytá barva temného rubínu či granátu. Poměrně příznačná je i vůně s vydatnými tóny vyzrálého černého rybízu.
Ten se projevuje i v chuti společně s třešněmi či ostružinami a příjemnou tříslovinou. Chuť je dlouhá a vydatná, u vína Bruno Marret se projevuje i lehce tabákovými až kouřovými odstíny. Ač nealkoholické, je toto víno zemité a velmi dobré. Neztrácí svého ducha. Obsah alkoholu je přitom jen 0,000003 %, deci vína má pouhých 19 kcal a 4,8 g cukru. Z jeho popíjení tedy nemusíte mít výčitky svědomí ani při dietě.
La Côte de Vincent Blanc
Bílé nealko víno z odrůd Riesling a Rivaner zaujme překvapivě příjemnou barvou s výraznými zlatavými tóny. Chuť je svěží a jemná, velmi občerstvující, zřejmě i díky nízkému obsahu cukru (jen 4 g na deci), ale především pro své čerstvě ovocné tóny. Prosazuje se především rané jablíčko a citrusové plody. Toto víno se skvěle hodí k jemnějším sýrům a rybám.
- La Côte de Vincent Rosé
Milovníci růžových vín mohou zbystřit u téhle parádní lahve. Pokud zrovna z nějakého důvodu nechcete opájet svou mysl a tělo alkoholem, ale přesto jste dostali chuť na osvěživé růžové víno – La Côte de Vincent Rosé je rozhodně příjemná volba.
Víno vzniklo z odrůdy Cinsault s příměsí Syrah a výsledkem je svěží víno s typickými tóny červeného zahradního ovoce, především malin a jahod. Tyto chutě byste ostatně mohli odhadnout i z barvy, která je na růžové víno poměrně intenzivní, sytá, ale stále elegantní. Víno se skvěle hodí k pečeným a grilovaným masům a salátům – jde tudíž o ideální letní pití.
La Côte de Vincent Rouge
Další červené víno, opět bez alkoholu. Vyrobeno je z odrůd Merlot, Grenache a Carignan v téměř stejném poměru. Výsledkem je velmi zajímavé pití s temně rudou barvou a intenzivní chutí po ovoci. Po odrůdě Carignan se v ní docela výrazně projevují švestky. Grenache přináší stopy malin, Merlot svůj příznačný rybíz. Víno se hodí i k hutnějším omáčkám a hovězím masům. Vhodná teplota servírování je 14-15°C.
La Côte de Vincent Effervescent (doux)
Závěrem ještě specialita v podobě šumivého vína. Je perlivé, je svěží a výborně chutná – obsah alkoholu je přitom jen 0,000005 %. Z odrůd Ryvaner a Riesling do tohoto sektu přecházejí především ovocné, citrusové tóny. To se týká velmi příjemné vůně i chuti. Víno by se mělo podávat při teplotě mezi 8-10°C a hodí se i pro slavnostnější příležitosti.