Hořké pomeranče
© Jared Preston via Wikimedia Commons

Nechte se unést pomerančovým opojením likéru triple sec

Likér triple sec je možné nalézt v řadě oblíbených koktejlů, a tak jistě nebude od věci představit si jeho historii, způsob výroby a především jeho nezaměnitelnou chuť , ve které dominují pomerančově nahořklé tóny.

Likér triple sec je možné nalézt v řadě oblíbených koktejlů, a tak jistě nebude od věci představit si jeho historii, způsob výroby a především jeho nezaměnitelnou chuť , ve které dominují pomerančově nahořklé tóny.

Triple Sec Cointreau
Ikokujin [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Historie triple secu

Za vynálezce likéru triple sec je považován francouzský palírník Jean-Baptiste Combier. První triple sec údajně vyrobil už v roce 1834 ve francouzském Saumuru. Jméno tohoto likéru má proto původ ve francouzštině. Slůvko triple dává na vědomost, že byl tento nápoj třikrát destilován. Slůvko sec zas mnohé napoví o chuti tohoto nápoje, neboť jej lze do češtiny přeložit jako suchý. Dnes patří mezi nejznámější likéry typu triple sec Grand Marnier, Curaçao a Cointreau.

Průhledný i zlatý, ale vždy pomerančový

Hořké pomeranče Laraha
Genet [GFDL, CC BY-SA 3.0 or CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons
Při výrobě kvalitního likéru triple sec je základní surovinou brandy či dokonce koňak. Oba tyto nápoje dávají výslednému likéru zlatavou barvu. Barva tedy v tomto případě není ovlivněna délkou zrání v sudu jako je tomu například v případě tequily. Barva však nemusí napovědět o kvalitě či nekvalitě kupovaného nápoje, když zlatavé barvy lze dosáhnout dobarvením karamelem. Neméně důležitou ingrediencí pro výrobu každého triple secu jsou pak pomeranče. A ne jen tak ledajaké pomeranče. Při výrobě tohoto likéru se používá vysušená kůra plodů zvláštní odrůdy pomerančů (Laraha) rostoucích na ostrově Curaçao, který leží v jižní části Karibiku. Právě pomerančová kůra dává likéru triple sec jeho nezaměnitelnou chuť i vůni, pro které nesmí tento likér chybět ve výbavě žádného barmana.

Skvělý digestiv i důležitá součást mnoha koktejlů

Hořké pomeranče
© Jared Preston via Wikimedia Commons

Pro svou suše nahořklou chuť je triple sec perfektním digestivem. Podávat ho však můžete také na ledu pro poklidné popíjení. Úplně nejčasteji se s ním ovšem většina z nás setká v široké paletě koktejlů. Najdeme ho samozřejmě v koktejlu Long Island Iced Tea, který obsahuje téměř všechny myslitelné alkoholické nápoje. Chybět však nesmí také například v koktejlech Margarita, Kamikaze či Cosmopolitan.

Alkoholium.cz