Japonsko patří mezi velmoci, pokud jde o whisky. Japonská whisky sice běžné populaci není tak známá jako skotská, irská nebo americká, ale je ve světě velmi vážená a oceňovaná. V dnešním článku jsme pro vás proto připravili žebříček nejlepších japonských whisky, skrze které se s produkcí této země můžete skvěle seznámit.
O japonské whisky
Výroba whisky nemá v Japonsku tak dávnou tradici jako v Evropě. Přesto zde první palírny vznikali už zhruba před sto lety. Právě z té doby ostatně pochází dva lídři a nejznámější japonské značky – Suntory a Nikka. V našem žebříčku je představíme blíže, stejně jako některé další výrobce. Od konce první dekády tohoto století však v Japonsku vznikají i menší a nezávislé palírny. Mnohé z nich mohou kvalitou velkým hráčům konkurovat.
Japonská whisky je mnohem úžeji spojena se skotskou tradicí než s irskou či americkou. Bývá proto často nakouřenější a více rašelinová. Japonské whisky však směřují více k jemnosti a rafinovanosti oproti skotským, které mají drsnější výraz. V japonské whisky se často prosazují kořeněné i květinové tóny a tóny ovocné. Kvalitní whisky bývá sofistikovaná a harmonická.
Nejlepší japonské whisky podle naší redakce
1. Nikka From the Barrel
V době, kdy u nás skončila první světová válka, a založili jsme si vlastní stát, v Japonsku jistý pan Taketsuru založil zase vlastní palírnu. A s nemenším úspěchem. Od roku 1918 patří značka Nikka mezi nejpopulárnější a nejúspěšnější japonské značky.
Taketsuru se ostatně učil od mistrů. Vyrazil kvůli tomu do Skotska, a dokonce vystudoval organickou chemii na univerzitě v Glasgow. Výrobu whisky pak studoval především v palírně ve městě Campbeltown. Po návratu do Japonska měl dostatečné „know-how“, aby se mohla na ostrově Hokkaidó zrodit jeho vlastní palírna.
Whisky Nikka From the Barrel je víc než dobrou volbou pro každého, kdo by chtěl tuhle legendární japonskou značku poznat. Jde o blend whisky ze dvou palíren této značky. Jednotlivé whisky odpočívaly v sudech po bourbonu a sherry. Vůně je velmi komplikovaná, ale harmonická – s květinovými tóny, ale i kořením a ovocem. Chuť je kořeněnější s dřevitými podtóny a přezrálým ovocem. Výborné a zajímavé pití.
2. Yamazaki Whisky 12y 0,7l 43%
Další veleznámou japonskou značkou, která se věnuje špičkovému alkoholu – a zejména whisky – je Suntory. A dost možná jste o ní slyšeli. Z japonské provenience patří k nejúspěšnějším. Její zakladatel, jistý S. Torii byl pro změnu původně prodejce a dovozce vín. Svou vlastní palírnu si založil v roce 1923.
12letá whisky Yamazaki má etiketu zdobenou japonskými znaky, jak je u této značky zvykem. Jde o opravdu špičkový kousek. Zrála ve třech typech sudů. Výsledkem je jemná, ušlechtilá chuť s výraznými medovými, ovocnými a vanilkovými tóny. Záležitost i pro velmi náročné gurmány, čemuž odpovídá i cena.
3. Nikka Coffey Grain
Další whisky značky Nikka, kterou už jsme představili. Nikka Coffey Grain je poněkud zvláštní, vyrábí se z vysokého podílu kukuřice a minima sladu. Technicky vzato má tedy blíže k bourbonu, ale v chuti zachovává spíše charakter obilné whisky.
Pokud byste v ní hledali kafé, kvůli podobnosti názvu s anglickým slovem coffee, budete zklamaní. Název odkazuje na destilační zařízení pojmenované po svém vynálezci A. Coffeym. Whisky nabízí vyzrálé ovocné tóny a sladší nádech. Výborná zkušenost.
4. Ichiro’s Malt & Grain
Japonská palírna Chichibu je jakýmsi vysoce alkoholickým ekvivalentem „craft“ pivovarů neboli mikro či řemeslných pivovarů. Tento trend se už nějakou dobu prosazuje i u palíren a i u nás je řada výrobců, které bychom mohli označit za „řemeslné“. V Japonsku je za průkopníka trendu považován právě Ichiro Akuto, zakladatel Chichibu.
Jeho řemeslné výtvory můžete ochutnat třeba právě v podobě této skvělé whisky. Výsledek je fantastický. Není divu. Vždyť Ichiro pochází z rodiny, která se výrobě alkoholu (dříve hlavně saké) věnuje už od 17. století. Chuť je sladová, medová a kořeněná – velmi okouzlující.
5. Nikka Yoichi Whisky 0,7l 45%
Další kandidát z dílny značky Nikka. Whisky Yoichi je single malt, která nabízí opravdu mimořádně příjemnou a komplexní kořeněné a ovocné chutě s tóny jablek, meruněk, ale třeba i vanilky. I když jde o dražší a luxusní láhev alkoholu, zkušenější a náročnější degustátoři kvalitního alkoholu jistě nebudou vynaložených financí litovat.
6. Tokinoka 0,5l 40%
V rámci našeho žebříčku jedna z levnějších lahví. Kvalitativně si však stojí víc než dobře. Jde o opravdu skvělou whisky, kterou vyrábí White Oak distillery. Tato palírna funguje od roku 1984. Tokinoka je blend whisky složená z Akashi, což jsou single malt whisky této palírny vyráběné od roku 2007. Whisky zaujme jasnější, světlejší barvou a svěží, nasládlou chutí s důrazem na ovocné tóny.
7. Nikka Miyagikyo 0,7l 45% GB
Trošičku krkolomně působící název nese další whisky z produkce značky Nikka. Těšit se můžete na harmonické tóny citrusových plodů, whisky je velmi jemná a svěží, ale v závěru se vás dotknou zemitější nádechy dřeva a koření. Chuť i vůně je pestrá, ale nikoli rozpačitá. Naopak vše funguje v pozoruhodné symfonii, která připomíná precizní kompozici japonské zahrady. Doporučujeme.
8. Nikka Coffey Malt
Tato whisky značky Nikka opět vznikla na Coffeyho destilačním zařízení, které se příliš nepoužívá, ale tato značka si ho oblíbila – a navíc z něj umí vytěžit to nejlepší. Je to i případ Coffey Malt whisky, která osloví velmi hutnou chutí bohatou na citrusy i další ovoce, ale taky koření, vanilku či kávové tóny.
9. Akkeshi Usui Blended
Palírna Akkeshi leží na východním pobřeží Japonska, v oblasti, která má svým rázem velmi blízko k původnímu domovu whisky ve Skotsku a Irsku. Mokřady, rašeliniště – zkrátka ideální podmínky pro vznik skvělé whisky.
A právě taková je i whisky Akkeshi Usui Blended. Odráží se v ní rašelinové tóny, tak povědomé a příznačné. Má i svou kořeněnou stránku a osvěžující vrstvu citrusových tónů. Velmi povedená záležitost.
10. Hibiki Japanese Harmony 0,7l 43%
Hibiki Japanese Harmony je whisky z produkce značky Suntory, kterou jsme již představili. Jde o blend whisky z různých krajů, které zrály v pěti různých druzích sudů. Výsledek dohromady vytváří sofistikovaný a harmonický souzvuk. Zajímavé jsou květinové tóny, jejichž vzletnost je „usazena“ zemitějšími dřevitými odstíny a doplněna středem z ovocných a medových tónů.