Obsah článku
- Nejlepší koňaky na trhu
- Hennessy Fine De Cognac 0,7l 40% GB
- Courvoisier VS 0,7l 40%
- Rémy Martin VSOP 0,7l 40%
- Martell VS 0,7l 40%
- Rémy Martin 1738 Accord Royal Special Cuvée 0,7l 40%
- Hennessy Vhils VS 0,7l 40% L.E.
- Saint Vivant Armagnac 0,7l 40%
- Courvoisier Imperial XO 0,7l 40%
- Hennessy XO 0,7l 40%
- O koňaku
- Tipy na nejlepší koňaky + jeden armaňak
A co je to vlastně koňak? Jde o nejhodnotnější typ tzv. brandy, což je vinná pálenka s vysokým obsahem alkoholu – v případě koňaku je to typicky okolo 40 %. Abychom mohli nějaký nápoj oprávněně nazývat koňakem, musí splňovat řadu poměrně přísných podmínek. Ustanovila je organizace BNIC, což je v podstatě „úřad pro koňak“. Ale více o samotném nápoji, jeho historii, výrobě i konzumaci se dozvíte až v druhé části tohoto článku – teď je nejvyšší čas vrhnout se na samotný žebříček.
Nejlepší koňaky na trhu
Hennessy Fine De Cognac 0,7l 40% GB
Po otevření láhve na vás dýchnou medové tóny s jemnými vlivy skořice. Chuť koňaku je velmi elegantní a jemná a postřehnete v ní především med, ale taky citrusové plody a nádech květin. Prosazují se zde taky zemitější, dřevité náznaky. Tento skvělý koňak je ideální k samostatnému pití, ale hříchem nebude, ani když jej smícháte např. s vodou či sodou, které nepřebijí chuť samotného nápoje. Koňak Hennessy Fine De Cognac je značně oblíben zejména mezi mladými konzumenty a velice svou vytříbeností a jemností oslovuje ženy.
Cena lahve není vzhledem ke kvalitě obsahu (i obalu) rozhodně nijak přehnaná. Pokud uvažujete nad dárkem například pro přítelkyni nebo partnerku, která se v dobrém pití vyzná, rozhodně nešlápnete vedle.
Cena: od 794 Kč
Courvoisier VS 0,7l 40%
A na co se můžete těšit? Na vynikající nápoj, který vás uhrane květinovou a ovocnou vůní a taky ovocnou chutí, ve které se navíc projevují dřevité tóny, zejména dubové. Tímto skvělým koňakem jistě nepohrdne ani skutečný gurmán a stojí za to jej vyzkoušet. Možná se rovnou zařadí i do vašeho vlastního žebříčku koňaků na přední místo.
Cena: od 499 Kč
Rémy Martin VSOP 0,7l 40%
Barva nápoje je velmi intenzivní, zlatavě karamelová – to díky dostatečně dlouhému zrání. V buketu jistě odhalíte sušené nebo kandované ovoce, ale taky vanilku, růži nebo i mandle a některé druhy koření. Chuť je vytříbená a obzvláště jemná. Plnost je doplněna lehkou pikantností. Tento exkluzivní koňak bude zaručeně chutnat i nejnáročnějším znalcům a fajnšmekrům a patří k tomu nejlepšímu, co je k dostání.
Cena: od 829 Kč
Martell VS 0,7l 40%
Chuť koňaku je velmi harmonická. Označována je za jednodušší, ale kultivovanou, zralou a vyváženou. Nápoj je směsí vysoce kvalitních koňaků, jejichž stáří je 5 až 7 let. Láhev se hodí k samostatnému pití a dokáže nabídnout velmi kvalitní chuťový zážitek. Je ale ideální volbou také do míchaných nápojů.
Cena: od 539 Kč
Rémy Martin 1738 Accord Royal Special Cuvée 0,7l 40%
Nápoj má krásně karamelovou barvu přecházející do temně rudé nebo zlatorudé. Vůně nabízí tóny čokolády, koření, ba dokonce i čerstvě upečeného chleba, fíků, karamelu a dřevitý nádech dubu. V chuti zkušený jazyk pozná hořkou čokoládu, vanilku i sušené ovoce. V závěru se opět dostaví dubové náznaky. Chuť je krásně kulatá, harmonická, ale taky intenzivní a vyzrálá. Tato lahev je prestižní záležitostí a udělá radost i skutečnému znalci.
Cena: od 1 150 Kč
Hennessy Vhils VS 0,7l 40% L.E.
Co se týče vůně a chuti – můžete se těšit na velmi intenzivní prožitek. Tento koňak je silně aromatický, ve vůni objevíte ořechy a taky dřevité a kořeněné tóny. V chuti se pak prosazuje především vanilka a bobulové ovoce. Tento nápoj si nejlépe vychutnáte čistý při pokojové teplotě nebo s ledem.
Cena: od 699 Kč
Saint Vivant Armagnac 0,7l 40%
Saint Vivant Armagnac potěší krásnou jantarovou barvou a také chutí, ve které se mísí květinové a ovocné tóny. Chuť je vyvážená a intenzivní, stejně tak i opojná vůně. Jde o zajímavou alternativu, která navíc zaujme jedinečným balením.
Cena: od 578 Kč
Courvoisier Imperial XO 0,7l 40%
V barvě tohoto špičkového pití se mísí odstíny rudé a zlaté. Aroma je velmi výrazné a projevují se v něm především ovocné tóny. Možná rozpoznáte hrušky, meruňky nebo citrusové plody. Jistě zaregistrujete i vanilku a čokoládu. Chuť je nádherně jemná a velmi dlouhá. Do popředí se derou především kořeněné tóny.
Cena: od 1 699 Kč
Hennessy XO 0,7l 40%
Design láhve pochází z roku 1947. Barva je jantarová, přechází od zlatavých odstínů až k hnědým. Vůně odhalí dřevité tóny dubu, ale i ořechy, vanilku, směs koření, hroznové víno, nebo dokonce kůži. Chuť je pochopitelně maximálně vytříbená. Hladké a sametové odstíny másla a smetany doplňuje bohaté spektrum ovoce a koření. Jde o špičkový koňak pro velmi významné příležitosti.
Cena: od 3 629 Kč
O koňaku
Jak už bylo řečeno, koňak je exkluzivní záležitostí. Aby mohl nápoj dostat tento název, musí splnit řadu kritérií. Tím základním je původ. Koňak musí pocházet z okolí města Cognac, která se dělí na podoblasti: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires.
Další podmínkou je použití konkrétních odrůd vinné révy. Konkrétně jde o Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Poslední bod se pak týká zrání. To musí probíhat v dubových sudech po dobu minimálně dvou let. Od délky zrání se pak odvíjí tradiční klasifikace tohoto nápoje.
Klasifikace koňaků
Chcete-li vědět, jak dlouho si konkrétní koňak odpočinul v dubovém sudu, stačí se podívat na zkratku, která je uvedena na láhvi.
- VS – Jde o nápoj zrající nejméně 2 roky. Zkratka znamená: „Very Special“.
- VSOP – V tomto případě probíhá zrání alespoň 4 roky. Nezkrácený název této třídy zní: „Very Superior Old Pale“. Setkat se můžete i s označením RESERVÉ.
- XO – Nejvyšší třída koňaků. Nápoj zraje 10 a více let. Význam zkratky je: „Extra Old“.
Krátce o historii koňaku
Ačkoli je koňak typicky francouzským nápojem, za jeho vznik pravděpodobně vděčíme Holanďanům, kteří objevili princip brandy při převážení neředěné vinné pálenky v dubových sudech. Svou tradiční podobu ale dostal koňak teprve díky hroznům z oblasti Cognac.
Nejvýznamnější značky tohoto nápoje: Hennessy, Rémy Martin, Martell a Curvoisier, vznikaly v první polovině 18. století. V 70. letech 19. století pak postihla oblast Cognac katastrofa v podobě nákazy mšičkou révokazem, která se do Evropy dostala z Ameriky. Ačkoli byly škody značné, oblast se vzpamatovala a dnes si můžeme tento exkluzivní nápoj dále dopřávat. Chcete-li se dozvědět více o koňaku, přečtěte si článek Vše co jste kdy chtěli vědět o koňaku.
Výroba koňaku
Oblast Cognac dává kyselé hrozny, které by jako víno zřejmě dvakrát neobstály, ale pro výrobu koňaku se paradoxně dokonale hodí. Destilace má několik fází. Nejdříve se destiluje prokvašený mošt v kotlíkových, měděných destilačních zařízeních. Výsledná brandy má okolo 30 % alkoholu. Následuje další destilace, z níž vzejde 70% destilát.
Další fází je zrání, během které se postupně odpařuje alkohol (asi 3 % za rok). Běžně se však koňak na konečnou hodnotu 40 % alkoholu ředí vodou. Zráním získává nápoj chuť, vůni i barvu. Důležitou součástí výroby je i míchání – obvykle se používá směs různých ročníků.
Jak koňak pít?
Necháme si poradit přímo od Maurice Hennessyho z rodu, který patří mezi nejvýznamnější výrobce koňaku. Ten radí pít koňak při pokojové teplotě, ale maximálně do 22°C. Koňak má podle něj být osvěžující a on sám jej někdy pije i s ledem. Led musí jít ale do sklenice první. Ani míchané nápoje neodsuzuje. Lepší a starší nápoje ale doporučuje vychutnávat samostatně.