Moët & Chandon Imperial Brut
Perrier Jouët Grand
Mercier Brut
Obsah článku
- Nejlepší šampaňské
- Moët & Chandon Imperial Brut 0,75l 12,5%
- Veuve Clicquot Brut 0,75l 12%
- Perrier Jouët Grand Brut 0,75l 12,5%
- Taittinger Réserve Brut 0,75l 12,5% GB
- Krug Grande Cuvée Brut 0,75l 12% GB
- Mumm Cordon Rouge Brut 0,75l 12%
- Mercier Brut 0,75l 12%
- Veuve Clicquot Rose 0,75l 12,5%
- Ruinart Rose 0,75l 12% GB
- O šampaňském
- Tipy na nejlepší šampaňské
A to není vše – šampaňské víno může být pouze výsledkem kombinace tří konkrétních odrůd – Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Jen tak vzniká pravé a nejlepší šampaňské, které se stalo po celém světě synonymem luxusu, výjimečnosti a exkluzivity, ale především nedostižné chuti. Kvalitní šampaňské je pochopitelně poněkud dražší než běžné sekty, ale až ho okusíte, rozhodně nebudete litovat.
Pokud právě plánujete důležitou událost, třeba svatbu nebo výročí, anebo se vám jen sbíhají sliny – máme pro vás žebříček devíti skvělých lahví, mezi nimiž si jistě vyberete tu pravou pro dané účely. Každý druh šampaňského vám představíme a na závěr ještě nabídneme krátké povídání o tomto nápoji. Dozvíte se něco o jeho historii, typech nebo výrobě. Tak do toho…
Nejlepší šampaňské
Moët & Chandon Imperial Brut 0,75l 12,5%
Jelikož se jedná o šampaňské typu „brut“, je suché a můžete si lépe vychutnat všechny nuance chuti, která je nesmírně svěží. Díky tomu se toto šumivé víno skvěle hodí jako aperitiv, protože povzbudí vaše chuťové buňky a připraví je zejména na pokrmy se sýrem nebo třeba na mořské plody. Okouzlující je i vůně, ve které ucítíte jemný závan lípových květů a samozřejmě vinnou révu. Tento vynikající nápoj, by měl každý alespoň jednou za život vyzkoušet. Stačí jen najít tu správnou příležitost.
Veuve Clicquot Brut 0,75l 12%
Víno má velmi výraznou chuť, která ve vás vyvolá vzpomínky na léto. Vůně je naplněna bohatými ovocnými tóny a jistě vám neunikne ani náznak sušenek. Šampaňské Veuve Clicquot Brut 0,75l 12% uspokojí i náročné gurmány – a to jak chutí a vůní, tak i barvou nebo velmi elegantní lahví se žlutou vinětou.
Perrier Jouët Grand Brut 0,75l 12,5%
Tento lahodný nápoj nabídne velmi jemný buket ve znamení květin, ale i jablek, broskví, nebo dokonce ananasu. Zatímco vůně je spíše méně nápadná, chuť je velmi energická a téměř vám exploduje v ústech. Převažují v ní tóny másla a sladkého lineckého pečiva. Toto šampaňské víno si jistě zamilujete už při prvním pohledu na lahev, která nedává prostor pro pochybnosti o tom, že jde o velmi exkluzivní produkt.
Taittinger Réserve Brut 0,75l 12,5% GB
Toto kvalitní šampaňské víno je skvělou volbou jako aperitiv před podáváním mořských plodů. Nejvíce pak navnadí na ústřice. Ideální teplota pro podávání se pohybuje v rozmezí 6-8°C, která zajistí intenzitu perlení i chuti.
Krug Grande Cuvée Brut 0,75l 12% GB
Vinařství Krug se nachází v Remeši a má velmi dobrou pověst a láhev Grande Cuvée patří k tomu nejlepšímu, co nabízí. Toto neročníkové šampaňské je tvořeno především odrůdou Pinot Noir a jde o směs více než stovky vín z různých ročníků. Víno zraje nejméně šest let.
Výsledkem je chuť s prvky másla a ořechů, ale i květin, jablek nebo perníku a marcipánu. Tu správnou svěžest nápoji dodává náznak citrusových plodů. Víno je intenzivní, jak co se týče chuti a vůně, tak i barvy. Servírujte jej nejlépe při teplotě okolo 10°C.
Mumm Cordon Rouge Brut 0,75l 12%
Šampaňské víno Mumm Cordon Rouge Brut patří k velmi známým a oceňovaným. Jde o skvělou volbu pro každou jedinečnou událost.
Mercier Brut 0,75l 12%
Toto víno slámové barvy skutečně vyniká svěžestí, a přestože se v našem žebříčku šampaňských umístilo až na sedmé příčce, jde o velmi dobrý, slavnostní nápoj.
Veuve Clicquot Rose 0,75l 12,5%
Těšit se můžete na velmi svěží, ale intenzivní chuť i vůni. Tentokrát bude převládat lesní ovoce – a to zejména lesní jahody a maliny. Podíváme se ale i do sadu s vůní po třešních. Ve vytříbené chuti se skrývá i náznak pečiva, briošky nebo vanilky. Toto bohaté šumivé víno je ideální pro narozeninovou oslavu.
Ruinart Rose 0,75l 12% GB
O šampaňském
Šampaňské neboli šampus je nejprestižnější a nejlepší typ šumivého vína na světě. Aby mohlo být šumivé víno oprávněně nazýváno tímto honosným titulem, musí splnit několik náležitostí, o kterých jsme se zmínili už v úvodu této recenze. Ale jak vlastně šampaňské vzniklo?
Základem tohoto nápoje je proces druhotného kvašení, které produkuje oxid uhličitý. Právě tomuto kvašení pak víno vděčí za bublinky. Tradice praví, že objev šumivého vína uskutečnil jistý francouzský, benediktinský mnich. Nešlo však o záměr, ale o nečekanou nehodu. Převážel totiž víno z Francie do Anglie a to začalo během cesty znovu kvasit.
Mnich si po otevření nákladu zřejmě nejspíš pomyslel, že je víno znehodnocené – až posléze měl zjistit, že objevil něco přelomového. Šampaňské si brzy získalo oblibu v celé Francii. V 17. století mu už holdovali Britové a sláva nápoje se šířila do světa.
Jak se šampaňské vyrábí?
Základem je samozřejmě kombinace odrůd rulandského modrého, mlynářky a Chardonnay. Ve světě jsou první dva názvy známé jako Pinot Noir a Pinot Meunier. Tak jednoduché to ale není.
Obvyklé totiž sklepmistři míchají různé vína a ročníky a snaží se dosáhnout ideální kombinace. Je zřejmě, že tento proces má blíže k mravenčí alchymistické a tvůrčí práci než obyčejné výrobě.
Jaké druhy šampaňského existují?
Každé šampaňské je jedinečné a získává své specifické vlastnosti podle použité kombinace. Převažující Chardonnay se bude vyznačovat kyselinkou a potenciálem k pomalému, dlouhému zrání. Naopak šampaňské s dominující mlynářkou budou vhodná ke konzumaci za mlada a pro archivaci nemívají potenciál.
Ročníkové a neročníkové šampaňské
Neročníkový typ šampaňského se vyrábí mísením rezervních vín. Právě v těchto vínech jsou zastoupeny různé odrůdy i ročníky. Ročníkové šampaňské mohou být taky scelovány z různých vín, ty ale celkem očekávatelně musejí pocházet z jediného ročníku. Ročníková šampaňská vína jsou vzácnější a charakterističtější a jsou taky vhodnější pro archivaci.
Růžové šampaňské
Tato varianta je vyráběna dvěma metodami a v obou případech je proces zrodu složitější než u „běžného“ bílého šampaňského. Jedna varianta spočívá v kontaktu slupek hroznů z odrůd Noir a Meunier s moštem. Tento proces musí být proveden velmi pečlivě a je poměrně náročný. Další metoda, používaná obvykle v oblasti Champagne, spočívá v přidání červeného nešumivého vína do bílého šampaňského. Růžové víno se vyrábí jako ročníkové i neročníkové a je u nich patrnější buket i chuť lesního ovoce – zejména malin.
Podle obsahu cukru
Dělení podle „sladkosti“ je nejznámější. Ne každý ale přesně ví, co jednotlivá označení znamenají. Pojďme si to tedy projít:
- Doux – je velmi sladké šumivé víno s obsahem cukru nad 50 g/l
- Demi-sec – patří k nejoblíbenějším variantám; jde o polosuché víno (33-50 g cukru)
- Sec – je suché víno s obsahem cukru v rozmezí 17-33 g/l
- Extra sec – je výrazně suché víno s obsahem cukru 12-20 g
- Brut – je někdy překládáno jako „tvrdé“ víno; obsah cukru je maximálně 15 g
- Extra brut – obsah cukru je od 0 do 8 g na litr
- Brut nature – je „přírodně“ tvrdé víno; cukru není více než 3 g na litr
Kdo vyrábí pravé šampaňské?
Nejvýznamnější producenti pravého šampaňského bývají označování jako „Grandes Marques“. Mezi nejstarší patří Henri Abelé, Chanoine Fréres, Lanson či v recenzi zastoupený Ruinard. Ti všichni založili svá vinařství již v 18. století.
Cena šampaňského
Pokud si chcete na oslavě nebo kdekoli jinde dopřát pravé šampaňské, poznáte jej kromě jiného i podle ceny. Láhev „sedmičku“ skutečného šumivého vína z oblasti Champagne obvykle nepořídíte levněji než za 500 nebo 600 Kč.