Obsah článku
Pokud si chcete být jistí, že máte na stole a ve sklenici nápoj ryzího původu, nejlépe se zorientujete podle označení na lahvi. Tam nesmí chybět zkratka NOM následovaná číslem. Tak nejlépe poznáte skutečně kvalitní tequilu od levných náhražek, jichž jsou evropské obchody a bary plné. Dalším rozlišovacím znamením může být samozřejmě i cena.
Protože tento nápoj z agáve patří k nejoblíbenějším destilátům na světě, připravili jsme pro vás žebříček 10 nejzajímavějších lahví, které jsou u nás k dostání. Na konci hodnocení vás ještě čeká krátké povídání o tomto nápoji, pokud vám informace obsažené v úvodu nestačily.
Nejlepší tequila
Casamigos Reposado
Lahev Reposado (jde o typ tequily, který „odpočívá“ déle než dva měsíce, ale méně než rok) je naplněna vytříbeným nápojem, který dostává svou jemně zlatavou barvu při sedmiměsíčním zrání v sudech po špičkové whisky. Agáve pro všechny tequily Casamigos jsou ručně tříděny a praženy tradiční metodou v cihlové peci. V nápoji Reposado ucítíte především tóny dubového dřeva a na jazyku se vám rozplyne chuť kakaa. Tuhle tequilu si rozhodně nekažte zlozvykem, který se v našich končinách prosazuje – tedy pitím se solí a citrónem. Vychutnejte si ji čistou nebo s ledem.
Don Julio Tequila Reposado
A co chuť? V té se bohatě projevuje vanilka, ale taky skořice, sušené ovoce, ba i ořechy. Chuť této tequily je opravdu velmi kultivovaná, jemná a dlouhotrvající. Nejlépe si ji opět vychutnáte čistou nebo pouze s ledem.
Don Julio je prestižní výrobce s téměř osmdesátiletou tradicí. Pokud chcete ochutnat pravověrnou mexickou tequilu klasického střihu, sáhněte po této lahvi.
Pepe Lopez Gold
Tato tequila je vhodná k samostatnému vychutnávání, stejně dobře se ale uplatní i v různých míchaných nápojích. Vyzkoušejte například margaritu, která bude z této tequily chutnat opravdu jedinečně.
El Jimador Reposado
Nápoj odpočívá dva měsíce v sudech z bílého dubu. To sice není dlouho, ale je to dost, aby získal krásnou, světle zlatavou barvu. V chuti převažují citrusové plody a taky skořice a nejlépe nápoj vychutnáte samostatně nebo s ledem. Lze jej však použít i pro míchané nápoje.
Sierra Tequila Antiguo Plata
Tato tequila je nejenom výborná, ale dostanete ji navíc zabalenou v opravdu stylové a atraktivní lahvi a cena přitom není nijak vysoká. Pokud patříte mezi milovníky tzv. stříbrných, tedy nezrajících, tequil, může vás tato láhev opravdu oslovit a získat si vás krásnou barvou, vůní i chutí.
Herradura Plata Blanco
Plata Bianco je samozřejmě čistě přírodní nápoj a před lahvováním odpočívá po 40 dní v dubových sudech. Chuť je velmi vydatná a jednoduchá – jasně převažuje samotná agáve a sekundují jí tóny vanilky.
Gusano Rojo
Při úpravě agáve pro tento mezcal se využívají jámy vyhloubené v zemi, v nichž je zapálen oheň. Agáve se tak svým způsobem udí, což dodává výslednému nápoji zajímavý kouřový nádech. To nejzajímavější na nápojích Gusano Rojo je však červený červ, který je v lahvi umístěn (gusano rojo v překladu znamená právě „červený červ“). Pokud chcete ochutnat jeden z nejznámějších mezcalů, tato láhev je tou správnou volbou.
1800 Reposado 100% de Agave
Tato tequila je špičkový produkt, odpočívá v sudech z amerického a francouzského dubu, kde získává vydatně zlatou barvu a kde zraje i její chuť – a to až k vytříbené dokonalosti. Tento nápoj si rozhodně vychutnejte v čistém stavu nebo pouze s ledem.
Patrón XO Cafe Liquor
Patrón XO Cafe Liquor nabízí bohaté a velmi silné aroma, ve kterém ucítíte kromě kávy i čokoládu nebo vanilku. Tytéž tóny se projevují i v chuti. Jde o velmi zajímavou variantu, protože oproti běžným kávovým likérům je Patrón XO Cafe Liquor výrazně silnější.
Don Julio Tequila Anejo
Tento konkrétní nápoj si v sudech z amerického bílého dubu poležel celých 18 měsíců. Chuť agáve vyniká nad ostatní tóny, ale určitě si všimnete i nádechu dřeva a vanilky. Barva je jantarová a vůně především ovocná. Nejvíce se v ní prosazuje citrusové ovoce. Tato teguila je velmi intenzivní, kultivovaná a vyzrálá. Pokud chcete ochutnat opravdu brilantní pití, můžeme tuto lahev v každém případě doporučit.
O tequile
O tom, že pravá tequila pochází jen z pěti mexických států a její původ je třeba hledat u španělských kolonistů v oblasti Jalisco, jsme už mluvili v úvodu. Už taky víte, jak poznat láhev poctivé mexické tequily od laciné náhražky. Pojďme si ale ještě říct něco víc o výrobě tohoto nápoje a taky o jeho odrůdách a způsobech konzumace.
Jak se tequila vyrábí?
Pravá tequila se vyrábí z rostliny zvané modrá agáve. Když rostlina dozraje do věku 8-10 let, jsou z ní osekány listy a takzvané srdce (piňa) je rozřezáno a následně se vaří v parních kotlích. Z plodů se získává šťáva, která dále kvasí a poté ještě destiluje.
Výsledný nápoj pak zpravidla odpočívá v sudech, nejčastěji v sudech z bílého dubu. Často taky v sudech po jiném nápoji, například po whisky. Výsledný nápoj mívá 38 nebo 40 procent alkoholu.
Tequila vs. mezcal vs. pulque
Co mají tyto tři nápoje společného a co je naopak rozděluje? Společná je rostlina agáve. Tequilu už znáte, mezcal je pak destilát z agáve, který pochází odjinud než z pěti oblastí, kde se vyrábí pravá tequila.
Dalším rozdílem je jiný použitý druh agáve než agáve modrá a taky odlišný výrobní postup (agáve se udí v jámách). Mezcal nemá takovou prestiž jako pravá tequila, ale přesto může vzniknout vynikající pálenka. Nejlepší pak pocházejí z mexických států Oaxaca nebo Sonora.
A co je to pulque? Jde o původní indiánský alkoholický nápoj z agáve. Na rozdíl od mezcalu a tequily se však nejedná o destilát. Agáve pouze kvasí. Obsah alkoholu je tedy velmi nízký a pohybuje se okolo 4 %, což je srovnatelné s naším národním nápojem, pivem.
Druhy tequily
Samotná tequila se ještě dále dělí. Většina našinců zná tequilu stříbrnou (blanco) a zlatou (gold). U originálních mexických tequil se ale častěji setkáte s označením reposado (v překladu odpočatá či uleželá) a anejo (zralá). Zkusme se na všechny čtyři pojmy podívat.
- Stříbrná – nezraje vůbec nebo nanejvýš 1 měsíc. Barva je čirá, chuť říznější. Hodí se zejména do míchaných nápojů.
- Zlatá – takzvaná zlatá tequila je obvykle jen stříbrná tequila dobarvována karamelem.
- Reposado – Tato tequila je 100% přírodní a zlatavou barvu získává zráním v sudech po dobu 2 měsíců až 1 roku. Chuť je jemnější a kultivovanější.
- Anejo – zraje v sudech déle než jeden rok. Barva je sytější, tmavší, chuť vytříbená a bohatá.
V Mexiku se kvalitní tequila pije samostatně a zapíjí se vodou. Pravou tequilu si lze případně dopřát i s ledem. U nás rozšířený postup zahrnující buď citron a sůl nebo pomeranč a skořici je vhodný u laciných, neoriginálních tequil, kdy je třeba chuť samotného nápoje něčím raději přebít.