Obsah článku
Původ vodky je komplikovaný a nejasný. Přesto si její historii v tomto článku přiblížíme a zkusíme najít její nejpravděpodobnější rodiště. Dozvíte se taky něco o tom, jak se tento nápoj vyrábí a jaké jsou odlišnosti v proceduře či surovinách v rámci různých zemí. Především vám ale představíme 11 velmi kvalitních vodek, které jsou podle nás schopny obstát i v těžké konkurenci a oslovit i nejvytříbenější chuťové buňky znalců a fajnšmekrů.
Nejlepší vodky na trhu
Goral Master 40%
Velkým překvapením je rovnou 7násobná destilace, která vodce dodává jedinečný říz a chuť! A to není vše. Filtrace probíhá rovněž velmi zajímavým způsobem – přes diamantový prach pocházející z jižní Afriky je „procezena“ hned dvakrát. Tato dokonale čistá vodka si zachová své úchvatné vlastnosti, dokud nedoputuje až k vám, i díky tomu, že láhve jsou před plněním čištěny nikoli vodou, ale právě vodkou. Vy si tedy můžete dopřát doslova krystalický, 40procentní nápoj exkluzivního formátu.
Beluga Export Noble 40%
Beluga Noble je 40% vodka vyrobená z nejkvalitnějšího sladového lihu a dokonale jemné a čisté artézské vody. Na celou proceduru dohlížejí ti nejlepší mistři svého oboru a těšit se můžete na výtvor, který je dokonale přírodně čistý, bez jakýchkoli chemických příměsí.
Za zmínku ale stojí i samotná láhev, která je malým uměleckým dílem. Zátka je dokonale ekologická a vzduchotěsná, láhev je vytvořená z prvotřídního skla a její podobu navrhli designéři, kteří se věnují zpracování nejexkluzivnějších lahví pro francouzské koňaky. Tato vodka tedy rozhodně stojí za zařazení do sbírky.
Vodka Sobieski Red 40%
Ačkoli je známo, že Poláci často používají pro výrobu vodky spíše brambory než obilí, v tomto případě to neplatí. Sobieski je vodka vyrobená ze špičkového obilného destilátu. Suroviny pro líh byly přitom vypěstovány daleko na severu, v Gdaňské oblasti u Baltského moře.
Tato vodka je mladá, ale i za svůj krátký „život“ si stihla vydobýt značnou popularitu, neřku-li přímo slávu. Patří k nejoblíbenějším vodkám v Severní Americe a je spojena i se jménem slavného hollywoodského drsňáka Bruce Willise. Za nás jde o nejlepší současnou polskou vodku s velkým potenciálem do budoucna.
Finlandia 40%
I proces výroby je velmi zajímavý. Použitá voda se totiž nefiltruje a nápoj prochází pouze jedinou destilací. Ta však trvá 50 hodin. Vodka Finlandia je přírodní, křišťálově čistá a velmi jemná a vynikající. Nejlépe chutná doslova ledově vychlazená. Jen tak doceníte její neopakovatelnou svěžest.
Nemiroff Original
Tato skvělá vodka patří k cenově dostupnějším a přitom nabízí vlastnosti, které ji řadí mezi špičku na trhu. Pokud na ni narazíte, určitě si ji nenechte ujít.
Grey Goose
Destilace Grey Goose využívá metodu Pot Still, filtrace pak probíhá skrze aktivní uhlí. Samotný líh je vyráběn ze směsi pšenice, žita, ječmene, a dokonce i rýže. Výsledek se pak velmi blíží dokonalosti. V chuti této dokonale jemné vodky ucítíte kromě obilí i smetanové a vanilkové náznaky a možná rozpoznáte i med nebo ovoce. Osloví vás i kultivovaná vůně a krásně čirá barva.
Crystal Head
Nezaostává ale ani obsah. Poněkud však překvapí suroviny použité na výrobu lihu. Jde o kukuřici, a dokonce broskev. Vodka je destilovaná čtyřikrát, poté zředěna newfoundlandskou vodou a znovu sedmkrát destilována. Některé fáze destilace navíc probíhají přes krystaly zvané „Herkimer“ diamanty.
Není bez zajímavosti, že tento nápoj oslovil dokonce i samotné mistry „vodkaře“ – tedy Rusy – kteří mu udělili ocenění.
Danzka Clear Red
Jde o 40procentní vodku velmi jemné chuti, v jejíž vůni dokonce můžete postřehnout lehké tóny citrusových plodů. Kvalita této vodky je vysoká, ale charakteristická je především tím, že je plněna do hliníkových lahví, což je světový unikát.
Smirnoff Red 37,5 %
Ať je to, jak chce – vodka Smirnoff Red patří k nejpopulárnějším na světě a není možné ji v tomto žebříčku opomenout. Její výjimečná chuť vás přesvědčí, že si svou pozici zaslouží.
Russian Standard Original
Nečekejte tedy žádné experimenty, ale pouze pravověrnou a k dokonalosti dotaženou slovanskou vodku, ve které se snoubí nejen skvělá chuť a vůně, ale i obrovská tradice.
Absolut
O vodce
Vodka, už ten název nám zní tak blízce a srozumitelně. Není divu. Vždyť je ryze slovanský. Jaký je ale skutečný původ tohoto nápoje?
Nejčastěji se objev vodky připisuje Rusům. Rusové i dnes tohoto nápoje zkonzumují nejvíce na světě. Prý v průměru 17 skleniček na osobu za měsíc a za nimi jsou Poláci s pouhými necelými 14 skleničkami.
Největší boj o prvenství a původ vodky hoří právě mezi těmito národy a přidávají se k nim ještě Švédové a Finové. Poláci tvrdí, že první zmínky o výrobě vodky u nich pocházejí z roku 1405. Rusové se ohánějí rokem 1430. Pokud bychom tato dvě data brali jako pravdivá a směrodatná, vyhráli by sice Poláci, ve skutečnosti to tak snadné není. Reálné prvenství se totiž nikomu zatím nepodařilo doložit nebo prokázat. První vodka přitom pravděpodobně vznikala už ve 14. století.
Výroba vodky
V principu je vodka v podstatě líh zředěný vodou. Při výrobě jde tedy především o kvalitu surovin a drobné nuance procesu.
Základním kamenem postupu je samozřejmě destilace, ale taky filtrace (i když tu například vodka Finlandia vynechává). Vzniklý nápoj mívá 35-70 % alkoholu. Kvalitní vodky ale mívají nejčastěji 40 % alkoholu. Ještě do 18. století však byly vodky slabší a mívali jen kolem 20 %.
A z čeho se dělá samotný líh? Za zásadní a správnou surovinu je považováno obilí, některé národy (např. Poláci a Rusové) ale pálí zejména domácí vodku z brambor. Finové mají v oblibě ječmen, Švédi zase žito. Setkat se ale můžete i s vodkami, které jsou vyrobeny z kukuřice, rýže nebo mají i ovocnou složku. Může přitom jít i o prémiové nápoje.
Vodka je dnes rozšířená po celém světě a kromě Ruska, Polska a Skandinávie se vyrábí taky ve Francii, ale i v Kanadě nebo USA a mnoha dalších zemích. Vodky mohou být čisté i ochucené, standardní i prémiové – ty se od sebe liší precizností výroby, kvalitou surovin, ale samozřejmě především cenou.
Jak se pije vodka?
Vodka chutná vždy nejlépe ledově vychlazená, resp. namražená. Popíjí se samostatně a rozhodně není příliš rozumné ji ředit vodou, na rozdíl od některých jiných destilátů. Vodka má ale především obrovský potenciál pro použití v míchaných nápojích.
Právě to je možná zásadní důvod jejího masového světového rozšíření. Mezi nejznámější koktejly s vodkou patří Bloody Mary, Sex od the beach anebo třeba takzvaný šroubovák, který ředí vodku pomerančovým džusem a přidává se grenadina.