Svěží, ale i hořké, i takové může být víno vyrobené z jedné z nejrozšířenějších odrůd vína. Tedy z odrůdy Müller Thurgau. Ovšem to není zdaleka vše, co by měli milovníci vína o této odrůdě vědět. Víc už v následujícím článku.
Obsah článku
Vše důležité o vínech odrůdy Müller Thurgau

Hříčka v podobě názvu odrůdy Müller Thurgau a krátce k její historii

Položíme vám nejprve otázku. Víte, proč se odrůda Müller Thurgau jmenuje, tak jak se jmenuje? Nevíte-li to, ale přesto její název vznešeně pronášíte, pak byste se měli alespoň trochu zastydět. Původ jejího jména je totiž vskutku zajímavý. Vznikl šikovným spojením jména jejího „vynálezce“ se jménem oblasti, ze kterého tento šlechtitel pocházel. Ano, je tomu skutečně tak. Člověkem, který tuto odrůdu vyšlechtil, je totiž profesor Hermann Müller původem ze švýcarského kantonu Thurgau. Psal se rok 1882, což je z hlediska odrůdy vína celkem nedávno, když profesor Müller zkřížil odrůdy Ryzlink rýnský a Madlenka královská,a dal tak vzniknout nové odrůdě. Nedlouho potom se odrůda Müller Thurgau hojně rozšířila hlavně po severnějších vinařských oblastech a v současnosti je jednoznačně nejúspěšnější odrůdou, která vznikla novokřížením.
Krátce k pěstování vína odrůdy Müller Thurgau

Jak chutná víno vyrobené z odrůdy Müller Thurgau

Nejlépe chutná tato odrůda mladá, kdy je příjemně svěží s menším obsahem alkoholu. Přitom se v takovém víně objevují muškátové a ovocné tóny, které lákají k dalšímu napití. To ovšem píšeme o dobrém vínu této odrůdy. Nejsou-li dodrženy technologické postupy nutné pro pěstování této odrůdy, a v honbě za vysokými výnosy se tak děje poměrně často, dostává se nám na stůl víno chuťově tzv. ploché a mnohdy také hořké. A to samozřejmě dělá nedobré jméno celé odrůdě. Podobnými předsudky trpí třeba odrůda červeného vína Frankovka. Než ovšem zatracovat celou jinak velmi dobrou odrůdu, je rozhodně lepší najít si dobrého vinaře.
Když se chuť vína Müller Thurgau snoubí s chutí pokrmu

Tak jako je lehká a svěží chuť vín odrůdy Müller Thurgau, tak stejná by měla být chuť pokrmů k nim podávaným. Skvěle se tak hodí například k rybě, drůbeži či zeleninovým polévkám a předkrmům. Chcete-li naopak k těmto vínům něco přikusovat, vhod vám přijdou hlavně měkké bílé sýry, jako jsou třeba ovčí sýr bryndza či Mozzarella a z plísňových pak třeba Camembert či Brie.