Ač je její konzumace spojena hlavně se Španělskem a Portugalskem, nenajde se jediný důvod, proč si ji nevychutnat také u nás. Dokonale osvěžující nápoj sangría vám jistě přiroste k srdci. Přejít na recept
Sangría je nápojem mnoha tváří. Většina z nich má však společné červené víno a spoustu ovoce. Než se však podíváme, co taková typická sangría obsahuje, bude dobré se o ní něco dozvědět.Něco málo o Sangrii…
Kdo tuší, že název tohoto nápoje má něco společného s jeho barvou, tuší správně. Název sangría je totiž odvozen od latinského sanguis neboli krev. Stačí se podívat, jak sangría vypadá, a každému musí být jasné, že název je to velmi přiléhavý.
Své kořeny má sangría nejpravděpodobněji ve Španělsku. Její pití je však hojně rozšířené v Portugalsku a v Jižní a Latinské Americe. Narazit na ni však můžete napříč světem, třeba i u nás. Mnohde se v létě prodává dokonce lahvovaná. Nově pravidla pro výrobu tohoto nápoj upravuje i Evropská unie, jak se můžete dočíst zde (ZDE – Sangría už jedině ze Španělska nebo Portugalska). Skvělé je však na sangríi právě to, že si ji můžete připravit přesně podle svojí chuti.
RECEPT: Připravte si vlastní Sangríi
Přestože se i u nás dá sangría koupit v obchodě, doporučujeme připravit si ji raději z vlastních, čerstvých surovin. Pro přípravu sangríe budete potřebovat přibližně toto:
- 0,7l červeného vína (Použít můžete i bílé – výsledkem bude tzv. sangria blanca.)
- 4cl brandy
- nakrájené ovoce (Běžně se používá pomeranč, citrón, limetka, jablko, broskev, meloun, lesní plody, ananas, hroznové víno, mango a kiwi. Záleží tedy na tom, co máte rádi.)
- sladidlo (Opět máte na výběr od obyčejného cukru, přes med, ovocný sirup až po pomerančový džus.)
- led