Vaječný likér nemusíte pít jen o Vánocích. A také ho nemusíte kupovat. S naším receptem si ho totiž můžete udělat i u vás doma. Vedle toho se v následujícím článku dozvíte také o historii vaječného likéru. Přejít na recept
Obsah článku
Historie vaječného likéru (koňaku)
První zmínky o vaječňáku
Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, konkrétně tedy do středověké Anglie, kde byl vaječný likér oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně, anebo vůbec. Důvod je prostý. Nejen brandy a další drahé lihoviny, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, ale také vejce byla v té době velmi drahá. Chudší vrstvy si tak vaječný likér zkrátka nemohly dost dobře dovolit.
Eggnog
Zajímavá je historie názvu vaječného likéru v anglicky mluvících zemích. Anglický výraz Eggnog označující vaječný likér totiž vznikl buď spojením slov egg a zkráceného označení pro dřevěnou nádobu, ve které se podával alkohol, tedy noggin zkrácené na nog. Druhé možné vysvětlení je z doby koloniální, kdy se vaječný likér vyráběl z vajec a grogu. Původní označení egg ‘n’ grog si Američané zkrátili na Eggnog. Který příběh je blíže pravdy, těžko soudit.
Cesta vaječňáku přes Atlantik
Do Severní Ameriky se vaječný likér dostal během koloniální expanze v 18. století. Jenže evropské lihoviny podléhaly vysoké dani, a hotový likér tak byl velmi drahý. Místo tradičních evropských lihovin tedy začali Američané používat levnější karibský rum. Levný alkohol a dostatek mléčných produktů vaječnému likéru zajistil velkou oblibu. Nakonec se Američané obrátili k domácím zdrojům a karibský rum nahradili jim bližším bourbonem.
Příprava vaječného likéru (Eggnog)
Prvně se zmíníme o tradičním anglickém receptu na vaječný likér. Na něj budete potřebovat:- 4 vejce
- 6 polévkových lžic moučkového cukru
- 0,5l mléka
- 250ml smetany ke šlehání
- polévková lžíce čerstvě nastrouhaného muškátového květu
- 6 polévkových lžic brandy, whisky, rumu nebo bourbonu
V prvním kastrůlku rozšleháme vejce společně s cukrem. V druhém společně povařte mléko, smetanu a muškátový květ. Obsah druhého kastrůlku pomalu a za stálého míchání přilejte do první a míchejte, dokud krém nezhoustne. Dávejte však pozor, aby se krém nezačal vařit. Poté nechte krém zchladnout, přidejte dle chuti vybraný destilát a můžete podávat.
Jak udělat vaječňák počesku?
Vaječný likér se u nás připravuje na mnoho způsobů. Níže popsaný je pak jedním z nejčastějších. Na přípravu vaječňáku počesku tedy budete potřebovat:- balení slazeného kondenzovaného mléka
- balení neslazeného kondenzovaného mléka
- jeden pytlíček vanilkového cukru
- 6 žloutků
- 100 gramů moučkového cukru
- 0,5 l rumu
- někdo navíc přidává ještě hrnek obyčejného mléka či smetany
Samotná příprava je pak už docela jednoduchá. Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšleháme. Připravíme si vodní lázeň, do které kromě vyšlehaných žloutků přidáme také slazené a neslazené kondenzované mléko a případně smetanu nebo obyčejné mléko. Krém dále šleháme a zahříváme, aby syrové žloutky prošly tepelnou úpravou. Ovšem pozor, krém se stejně jako u Eggnogu nesmí vařit. Když máme prohřáto, necháme zchladnout a poté přidáme rum, který se v našich končinách často nahrazuje Tuzemákem. Aby nebylo šlehání málo, opět šleháme. Nakonec vaječný likér nalijeme do láhve, zavřeme a uložíme do chladu na několik dní uležet.
Po otevření doporučujeme vaječňák rychle zkonzumovat, což, věříme, nebude problém.
Kupovaný vaječný likér
Komu se nechce vaječný likér připravovat a čekat, až se uleží, může si ho koupit v obchodě už hotový. Je to samozřejmě snazší. Má to ale jeden háček. Nemůžete si ho připravit přesně podle svojí chuti. Navíc domácí vaječňák jistě lépe chutná než ten kupovaný. Volbu však necháme na vás.
V minisérii Alkohol a Vánoce dále zjistíte: