Obsah článku
Anton Kaapl Slivovice 0,5l 47%
Země: Česká republika| Obsah alkoholu:: 47% | Chuť: švestková | Cena: cca 500 KčJistě nelze pochybovat o tom, že slivovice patří mezi nejznámější a nejvíce tradiční pálenky u nás. Stejně tak nejspíš nebude nikdo rozporovat fakt, že kolébkou a domovem tohoto nápoje je Morava. Respektive především Valašsko, potažmo ještě Slovácko. Ale to neznamená, že by Morava měla na slivovici patent. Jak to dopadne, když se do její výroby pustí třeba v Jižních Čechách? V dnešním článku to společně zjistíme. Čeká vás totiž recenze slivovice Anton Kaapl. Jak si v Jílovicích poradili s tímto řízným pitím?
Tradiční rodinný lihovar
Anton Kaapl, veterán první světové války, pocházel ze starobylého jílovického rodu. Po návratu z války se dokonce stal starostou Jílovic a později zde založil rodinnou pálenici. Ta funguje dodnes a produkuje vysoce kvalitní alkoholické nápoje. Patří mezi velmi renomované destilérky, které si zachovávají svůj charakter malovýrobce. Přesto je mezi znalci dobrého pití mimořádně známá a název Anton Kaapl bude jistě přinejmenším povědomý většině pravidelných návštěvníků našich stránek. Destiláty Anton Kaapl se nejednou vyskytly v některém z našich výběrových žebříčků.
Čím se může Anton Kaapl pochlubit?
Palírna se zaměřuje na exkluzivní kvalitu. Neprodukuje levné „konzumní lihoviny“, nýbrž ovocné pálenky na vysoké úrovni. K výrobě používá ovoce od regionálních dodavatelů anebo prověřených evropských sadařů, u nichž má jistotu maximální kvality. Vodu pro své pálenky pak získává z více než 100 metrů hlubokého vrtu v Třeboňské pánvi.
Anton Kaapl má na svém kontě řadu destilátů ověnčených různými významnými cenami. Mezi nejoblíbenější kousky z produkce této značky patří lahodná Višňovice. Opravdu zajímavou volbou je destilát „Bierbrand“ z pivní mladiny. Velmi povedená je Hruškovice Williams. Za zmínku stojí i lehčí pití v podobě Jablkovice s medovými víčky či likéru Karllikör nebo docela unikátní Borůvkový likér. A pak je tu samozřejmě taky ona Slivovice Anton Kaapl, která nás dnes zajímá nejvíc.
Od roku 2019 se stala držitelkou několika prestižních cen. Zřejmě nejzajímavější je ocenění „Nejlepší česká slivovice roku 2021“ od CNSC Prague (Czech National Spirits Competition). Tyhle úspěchy zajisté hovoří samy za sebe. Ale pojďme se této slivovici podívat přece jen trochu víc na zoubek.
Tajemství je v peckách…!
Respektive v jejich nepřítomnosti. Právě zde tkví hlavní pointa a lákadlo Slivovice Anton Kaapl. Destilovaná je totiž ze švestek, které byly pečlivě vypeckovány. A to velmi důkladně. Proč?
Tradiční moravské slivovice mají silnou „peckovou“ složku, která se projevuje v chuti, vůni i celkovém charakteru nápoje. Tyto mírně nahořklé tóny, zabarvené u dobrých slivovic typicky mandlemi a marcipánem, dodávají slivovici určitou pikantní říznost a tříslovinu. Čím je pak slivovice starší, tím více se prosazují právě tyto peckové tóny – a naopak ovocné, švestkové tóny se dávají na ústup. U starých slivovic už příliš švestkových tónů neucítíte a jasně dominují chutě a vůně předané peckou. Pecka má tedy v tradičním podání tohoto destilátu důležitou roli. Ale co když se jí zbavíme?
Stoprocentní švestky
Výsledek můžete ochutnat právě skrze Slivovici Anton Kaapl. Nutno říct, že myšlenka zamezit pronikání peckového charakteru do nápoje, měla jednoznačně zajímavý účinek. Nápoj je výrazně jemnější a ovocné tóny nejsou ničím narušovány. To platí pro vůni i chuť. Slivovice Anton Kaapl jsou zkrátka poctivé tekuté švestky a pálenku si lze opravdu vychutnat a pošmáknout si na jejím velejemném vyznění.
Výhoda je zde i ze zdravotního hlediska. Z pecek se do destilátu uvolňují kyanogenní glykosidy, které pro člověka (ve větším množství) nejsou zrovna příznivé. Tím ovšem nechceme říct, že by tvrdý alkohol jinak kdovíjak prospíval zdraví. Vždy je k němu potřeba přistupovat zodpovědně. Platí to i pro Slivovici Anton Kaapl, která navíc není žádný čajíček…
Pořádná síla
Obsah alkoholu je 47 %. U domácí moravské pálenky je tradiční volbou spíše 52 %, v poslední době mnozí výrobci přecházejí na nižší metu v podobě 50 %. Přesto u komerčních lihovin je i 47 % značné množství (např. Jelínek se u většiny slivovic drží na 45 %). Slivovice Anton Kaapl je tedy silné pití.
Na druhou stranu bychom nedoporučovali s vypitím Slivovice Anton Kaapl kdovíjak extrémně dlouho otálet. Pro archivaci se příliš nehodí. To je dáno právě nepřítomností pecek, které starším slivovicím dodávají charakter. Samotné ovocné tóny nejsou dost „stabilní“. Nápoj bez peckových tónů by mohl po letech archivace vyznít spíše planě.
Kde koupit produkty Anton Kaapl?
Všechny druhy destilátů této značky nabízí na svém webu Alkohol.cz nebo Lihovarek.cz, kde se specializují na prémiové destiláty.
Celkové hodnocení recenze slivovice Anton Kaapl
Slivovice Anton Kaapl bez pecek je zajímavý projekt – a dá se říct, že Anton na to kápl. Slivovice se mu povedla. To je bezesporu. Je méně hřejivá a řízná než většina moravských, ale o to jemnější a delikátnější. Má charakter mladého a svěžího nápoje, který se příliš nehodí pro dlouhou archivaci.
Nedivíme se, že palírna Anton Kaapl sklidila s touto slivovicí zajímavé úspěchy. Rozhodně ji stojí za to vyzkoušet. A to navzdory faktu, že není zrovna nejlevnější. Půllitrovou láhev pořídíte kolem 500 Kč. Prodává se však i ve zkušebních lahvinkách po půl deci.