Oblíbený nápoj všech pirátů, ale dnes i barmanů a vlastně mnoha dalších konzumentů alkoholu. Řeč je o rumu. Tedy hlavně o tom pravém kubánském, který nemusí být vždy bílý, jak si mnozí myslí.
Rozdílům mezi pravým kubánským rumem a naším tuzemákem jsme se již věnovali v jiném článku (viz Rum versus tuzemák). Zde se tedy omezíme jen konstatování, že se oba nápoje vyrábějí podstatně jinou technologií. V tomto článku se však budeme věnovat hlavně výrobě toho pravého, nezapomeneme na historii a prostor dostanou samozřejmě i způsoby pití rumu. Vezmeme to však pěkně popořádku a začneme historií.Obsah článku
Historie pravého rumu
Pokud bychom se pídili po přesném datu, kdy byl rum poprvé vyroben, pravděpodobně bychom neuspěli. Omezit se však můžeme na informaci, že to bylo někdy během 16. století, tedy celkem krátce po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Kolébkou rumu se stalo karibské souostroví Antily, které zahrnuje i velké karibské ostrovy jako je Kuba, Jamajka či Portoriko. A právě v této oblasti bychom i dnes našli většinu producentů rumu. Zpočátku byl rum oblíbeným nápojem otroků pracujících na plantážích, ale brzy si ho oblíbili také námořníci včetně pirátů, které hřál na jejich dlouhých plavbách. Vyrábět rum ve velkém však začala až společnost Bacardi, která je dodnes významným výrobcem pravého rumu.
To se už ovšem psal rok 1862. Dvacátá léta 20. století a prohibice v USA neznamenaly pro rum špatné roky. Naopak! Rumu chtiví Američané si totiž uměli k alkoholu najít cestu. Výroba rumu na Kubě a v dalších zemích tehdy nebývale vzrostla. Do Spojených států se pak pašoval mezinárodními vodami a poté dále na černo distribuoval.
Původ označení rum je ovšem poněkud nejasný. Odborníci se nemohou shodnout na jedné ze dvou možností. Podle první je název rum odvozen od slova rumbellion, což je anglické slovo označující velký ruch. Jiní se však domnívají, že je název odvozen od latinského názvu cukrové třtiny „Sacharum officinarum“. Kterou z těchto dvou variant si vyberete, necháme na vás.
Jak se vyrábí pravý rum?
Jelikož je postup vcelku dlouhý, rozdělíme ho pro přehlednost raději do několika kroků.
Zpracování cukrové třtiny
Základní surovinou pro výrobu rumu je, jak známo, cukrová třtina. Výroba tak začíná právě její sklizní. Ta se dnes provádí povětšinou strojově. V některých těžko dostupných oblastech se však dodnes využívá tradiční způsob sklízení pomocí mačety a pracovitých lidských rukou. Sklizenou cukrovou třtinu je poté nutno rychle zpracovat (cca do 24h) jinak se sladká míza, kterou rostlina obsahuje, zkazí. Při zpracování vzniká cukr a jako odpadní látka také tzv. černá melasa. Právě ta hustá nahořklá hmota se používá pro výrobu rumu.
Fermentace a destilace
Melasa je posléze naředěna vodou a filtrována na požadovanou hustotu i kyselost. Pak už jen stačí přidat kvasnice a fermentace může začít. Ta trvá od jednoho až třeba po 12 dní. Jeden den kvasí lehké bílé rumy. Těžké tmavé rumy pak kvasí podstatně déle. Na jejich výslednou barvu však doba fermentace nemá vliv. Tu získává rum až během zrání, ale to bychom předbíhali. Vynechali bychom totiž krok destilace. Ta se dá provádět přerušovaně, při té vznikají rumy jemnější a osobitější chuti i vůně, ale je však dražší. Druhou možností je kontinuální destilace. Ta je podstatně levnější a snáz se jí „naženou“ objemová procenta alkoholu, ale výsledný rum není tak chuťově zajímavý.
Zrání a míchaní
Posledním krokem je pak zrání v dřevěných sudech. Lehké bílé rumy buď nezrají vůbec, anebo maximálně tři roky. Zlaté zrají o něco déle. Některé těžké tmavé rumy pak mohou zrát i 20 nebo 30 let. Jak je patrné, zrání v dřevěném sudu ovlivňuje výslednou barvu rumu. Faktem však zůstává, že někteří výrobci dobarvují rum karamelem, aby tak snáze dosáhli tmavší barvy. Řada výrobců pak míchá několik druhů rumu, čímž dosahují komplexnější a také stabilnější chuti. Obdobně je tomu například při výrobě whisky.
Jak pít rum?
Rum se dá pít hned na několik způsobů. Bílé rumy často využívají barmani pro přípravu koktejlů. Mezi nejznámější míchané nápoje z rumu patří Mojito, Cuba Libre či Daiquiri. Jemná nasládlá chuť a bezbarvá konzistence jsou pro přípravu báječných koktejlů vážně jako stvořené. Tmavé rumy pak slouží spíše k přímé konzumaci. V takové podobě se pije pravý rum většinou nechlazený, aby lépe vynikla jeho chuť. Kvalitní tmavé rumy je třeba vychutnávat, neboť se jedná o opravdu prémiové pití srovnatelné třeba s kvalitní brandy. Chuťový rozdíl oproti českému tuzemáku je obrovský.
Žebříček nejkvalitnějších rumů
Obrázek | Název | Info | |
---|---|---|---|
Diplomatico Reserva Exclusiva 12y | Země: Venezuela Alkohol: 40% Doba zrání: 12 let Styl: Dark | Zjistit cenu | |
Mount Gay extra old XO | Země: Barbados Alkohol: 43% Doba zrání: 8 let Styl: Plain | Zjistit cenu | |
Plantation 20th Anniversary XO 20y | Země: Barbados Alkohol: 40% Doba zrání: 20 let Styl: Golden | Zjistit cenu | |
Ron Zacapa Centenario 23y | Země: Guatemala Alkohol: 40% Doba zrání: 23 let Styl: Dark | Zjistit cenu | |
Havana Club 7y | Země: Kuba Alkohol: 40% Doba zrání: 7 let Styl: Golden | Zjistit cenu | |
Capitan Bucanero 7y | Země: Dominikánská republika Alkohol: 34% Doba zrání: 7 let Styl: Dark | Zjistit cenu | |
Diplomatico Mantuano | Země: Venezuela Alkohol: 40% Doba zrání: 8 let | Zjistit cenu | |
Kraken Black Spiced | Země: Trinidad a Tobago Alkohol: 40% Doba zrání: 1-3 let Styl: Spiced | Zjistit cenu | |
El Dorado 15y 0,7l 43% | Země: Guyana Alkohol: 43% Doba zrání: 15 let Styl: Dark | Zjistit cenu | |