Obsah článku
Přísně vzato je víno alkoholickým nápojem z bobulí vinné révy. Lidová invence a tradice však nechávají všelijaké striktní definice daleko za sebou a chodí vlastními cestami. Ovocná vína – někdy domácky nazývaná jako čůča – jsou u nás takovou klasikou spojenou především s méně náročnými konzumenty a mládeží. Ovocné víno však může mít taky parametry cenného nápoje, a to i po stránce účinků na zdraví. Právě takové benefity nabízejí kvalitní rybízová vína, kterým se budeme v dnešním článku věnovat.
Co je rybízové víno?
Jak jsme řekli, rybízové víno (či rybízák) patří do širší kategorie ovocných vín, která se vyrábějí souběžně s těmi „pravými“ už opravdu velmi dlouho. Právě rybíz patří jednoznačně k nejoblíbenějším volbám pro tyto účely – vedle toho se však v našich zeměpisných šířkách využívají např. jablka, ostružiny, bezinky, hrušky, borůvky, višně a třešně, angrešt, ba i šípky a další plody.
Ovocná vína jsou lidová záležitost. Vyrábějí se především po domácku a nelze popřít, že většinou stojí u zrodu jakási „z nouze ctnost“. Důvodem jejich výroby bývají nevhodné podmínky a náročnost pěstování vinné révy v určitých podnebních pásech. Kupříkladu i u nás. Ačkoli máme v naší zemi (především na Moravě) velkou tradici výroby vína, nedá se říct, že bychom o kvalitní révu zakopávali na každém kroku, zvlášť ve výše položených, drsnějších a hornatějších regionech. Kdežto jablka, hrušky, rybíz a mnohé další ovoce je v naší přírodě daleko více doma. Roste všude, je dostupnější.
Ovocné (a tedy i rybízové) víno se vyrábí ze šťávy zralých plodů po jejich drcení a lisování. Přidává se voda a ovocná vína se většinou vydatně doslazují. Ta levná obyčejným cukrem. Ta kvalitní kvalitními karamelizovanými ovocnými šťávami. Podobně jako u běžného vína se obvykle používají i konzervační látky v podobě siřičitanů (ideálně v co nejmenším množství) a současná dobrá ovocná vína mívají většinou nějakých 11 % alkoholu.
Kde sehnat kvalitní rybízové víno?
Ovocná vína si nesou kříž v podobě krabic a plastových lahví, v nichž se často prodávají za velmi lidové ceny. V očích běžné populace tudíž obvykle nepředstavují nápoje vytříbené úrovně. Nicméně existují i výrobci, kteří ovocná vína berou naprosto vážně a nabízejí i vynikající rybízová vína špičkové kvality, která si mezadají s víny révovými. Kde najít taková vína?
Nabízí je například obchod Cuco.cz, který si ironicky vzal do jména poněkud deklasující lidový název ovocných vín. Kromě rybízového vína najdete na těchto stránkách i vína z bezinek, hrušek, malin, višní, borůvek, ba i jahod a dalších plodů. Jsou prodávána poctivě v elegantních sedmičkách s korkem, mají 11 % alkoholu, nejsou doslazována cukrem a obsahují minimum siřičitanů. Jistě stojí za pozornost.
Na špičková ovocná vína se specializuje i vinařství Pereg (Pereg.cz) z jižní Moravy. Zmínku si pak jistě zaslouží i výrobce a obchod Rybizak.cz, kde najdete obrovský sortiment ovocných vín – samozřejmě v čele s rybízovým. Dokonce můžete ochutnat perlivou variantu.
A ovocná vína vyšší kvality najdete také na webu nassad.cz, kde mimo rybízového vína najdete také vína višní, arónie či jemně perlivé frizzante z hrušky. Právě rybízové víno vyhrálo Volbu spotřebitele na Slovensku v roce 2019 v kategorii Víno, když hlasovalo na 4 tisíce respondentů ve výzkumu společnosti Nielsen. Takové ocenění jistě musí být známkou kvality daného produktu.

Co čekat od rybízového vína?
Černý rybíz má velmi intenzivní barvu, aroma i chuť a tyto vlastnosti se přenášejí také do vína. Na první pohled nápoj zaujme opravdu temně rubínovou barvou a silným i značně nezaměnitelným buketem. Rybízová vína mívají poměrně dost zbytkového cukru a doslazují se, čímž se vynahradí vyšší podíl kyselinek.
V minulosti bylo lidové rybízové víno typické poměrně vysokou sladkostí a výrazně vyšším obsahem alkoholu. Šlo o docela zákeřné pití. V dnešní době se dává přednost nižšímu podílu alkoholu – jak jsme řekli, obvykle kolem 11 % – a kvalitní výrobci nedoslazují cukrem a nepřeslazují. Víno je tudíž kultivovanější a nese s sebou menší riziko bolehlavu, když to s ním trochu přeženete.
Rybízové víno a zdraví
Rybízové víno si v poslední době získává stále více respektu – paradoxně nikoli kvůli lahodné chuti nebo krásné barvě, ale snad ještě více jako „medicína“. Je mu totiž připisována celá škála zdraví prospěšných účinků. Ty ovšem platí jen při zodpovědném vychutnávání.

- Vitamín C – Černý rybíz je jedním z vůbec největších přírodních zdrojů (konkurují mu už snad jen citrusové plody) tohoto životně důležitého vitamínu. Vitamín C je nezbytný pro fungování imunitního systému. Pomáhá nám zatočit s bakteriemi, viry i jinými patogeny. Dokonce posiluje psychickou odolnost a má velmi důležitý podíl na prevenci zejména některých druhů rakoviny (plic, prsu, kůže, měchýře,…).
- Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6,…) – Tyto vitamíny jsou zásadní pro zdraví nervového systému, psychické zdraví a rovnováhu, ale zajišťují i pevnost nehtů, pružnost kůže, zdravé vlasy apod. Výčet dalších důležitých účinků je obrovský, jejich příjem není radno podceňovat.
- Vitamín A – Beta karoten má význam pro zdraví zraku, prevenci některých rakovinných onemocnění, působí protizánětlivě (především na pokožku: akné apod.), pomáhá i proti infekčním onemocněním.
- Rutin – Významný antioxidant, který pozitivně působí na krevní oběh, hladinu cholesterolu, srdce, zažívání, křečové žíly i hemeroidy…
- Riboflavin – Podporuje spalování tuků, hubnutí, zlepšuje trávení, působí proti únavě i kožním problémům.
- Thiamin – Pomáhá proti chronickým bolestem, zlepšuje zažívání, podporuje i rozvoj a udržení svalstva.
- Cholin – Poskytuje ochranu játrům, reguluje cholesterol a pozitivně působí i na mentální funkce, včetně paměti.
A to jsou jen některé z nejdůležitějších látek obsažených v rybízu i následných tekutých produktech z něj. Dále lze jmenovat třeba Niacinamid, který pomáhá udržovat hormonální rovnováhu a regulovat krevní tlak. Pyridoxin podporuje krvetvorbu a regeneraci svalové tkáně. S udržením zdraví mozku, tepen či nervové soustavy pomáhá biotin a inositol. Kyselina pantotenová působí pozitivně na vlasy i pokožku. A mohli bychom pokračovat dalšími látkami a minerály. Ne nadarmo se rybíz v poslední době často označuje jako superpotravina.
Jak si vyrobit rybízové víno?
Máte na zahrádce spoustu rybízu, nikdo ho nechce jíst a nevíte, co jak ho zpracovat? Do marmelády či džemu je ho škoda, protože řada (ne-li většina) prospěšných látek nepřežije tepelnou úpravu. Šup s ním do vína. Nebudeme troškařit a prozradíme vám recept na cca 5 litrů tohoto zdravého a lahodného moku. Potřebovat budete:
- Zhruba 3 kg velmi zralého rybízu
- 2 l vody
- Až 1 kg cukru na doslazení
- Kvasinky a živnou sůl
Vyberte pouze pěkné plody (můžete použít jen červený nebo jen černý rybíz, skvělé bývá víno „kombinované“) a propláchněte je. Směs rozemelte či rozdrťte a přes plátno vylisujte šťávu (nebo použijte odšťavňovač). Ochutnejte šťávu a dle potřeby doslaďte nebo zřeďte vodou. Vše smíchejte. Šťáva by měla mít před použitím kvasinek (koupených např. ve vinařství) cca 25°C. Přidáním živné soli podpoříte kvasinky. Šťávu s kvasinkami uzavřete v nádobě (demižonu) kvasnou zátkou a nechte na cca 2 až 3 týdny svému osudu (při teplotě kolem 20°C). Hotové víno přefiltrujte přes plátno. Víno rozlejte do lahví a nechte alespoň pár měsíců zrát.
Tipy na nejlepší rybízová vína
Nechce se vám rybízové víno vyrábě doma podle receptu? Tak si jednoduše objednejte lahev s doručením až k vašim dveřím. Vybrali jsme ty nejoblíbenější na trhu.
Obrázek | Název | Info | |
---|---|---|---|
![]() | Rybízák Rybízové víno | Vyrobené ze 100% plodů černého rybízu Cena: od 135 Kč | Zjistit cenu |
RYBÍZOV Rybízové víno | Rybízové víno s arónií, Slovenská výroba Cena: od 240 Kč | Zjistit cenu | |
![]() | Náš Sad Rybízové víno | Svěží rybízové víno se sladkou chutí a slušnou cenou Cena: od 100 Kč | Zjistit cenu |
![]() | Zahradní vinařství ovocné víno rybízové | Vyrábí ze 100% přírodních surovin Cena: od 145 Kč | Zjistit cenu |