Nepřízeň počasí vás nerozhodí, když si uděláte skvělý domácí punč podle našeho receptu. Jako u jiných receptů i v případě receptu na punč zabrousíme trochu i do jeho historie. Přejít na recept
Nic nezahřeje tak dobře jako punč. Snad jen svařák nebo grog. Kromě příjemného zahřátí však umí punč i něco víc. Totiž navodit skvělou vánoční pohodu. Ať od punče očekáváte to či ono, anebo si ho chcete prostě a jen v klidu vychutnat, doporučujeme pokračovat ve čtení. Kromě receptu na punč zde totiž najdete i zajímavé informace z jeho historie.
Punč původem Ind?
Možná vás to překvapí, ale u nás, v Německu, anebo v Rakousku tradičně s Vánoci spojený nápoj, má svůj původ až v daleké Indii. Vždyť i název punč, a v němčině Punsch nebo v angličtině Punch, je odvozen od hindského výrazu Panča, tedy pět. Tolik bylo i původních ingrediencí pro výrobu punče. Kromě alkoholu se do punče přidávala voda, cukr, citrón a koření, například čaj. Do Evropy se z Indie dostal během 17. století a jak jinak než díky Britské Východoindické společnosti.
Jaký alkohol je pro výrobu punče třeba?
Pokud byste si chtěli udělat opravdu klasický indický punč, museli byste se poohlédnout po destilátu ze šťávy z cukrových palem zvaném arak. Pakliže byste si naopak chtěli udělat punč podle receptů ze 17. století, potřebovali byste pro jeho výrobu víno nebo brandy, popřípadě jamajský rum, ze kterého se koncem století začal punč dělat. A z čeho se punč dělá dnes? Toť složitá otázka.
Receptů na punč je totiž nepřeberné množství. Jinak se dělá punč ve Spojených státech, jinak v Británii a jinak ve Střední Evropě. Někde se punč podává studený, někde zase teplý. My se však budeme věnovat teplému vánočnímu punči, tak jak se dělá u nás. A v něm jsou základními ingrediencemi rum a červené víno.
Recept na domácí vánoční punč
Záměrně u některých ingrediencí neuvádíme přesná množství. Chcete-li silnější punč, přidejte více rumu. Máte rádi sladký punč? Použijte polosladké nebo sladké víno, popřípadě punč více doslaďte cukrem. Zkrátka vylaďte si punč podle svého. Na 4 porce domácího punče si tedy připravte následující ingredience:
- 1l červeného vína
- 400 ml černého čaje
- 150 ml rumu nebo griotky
- citrón
- celé skořice
- kousky hřebíčku
- ovoce dle chuti (jablka, citrusy, ananas, zkrátka vše co máte rádi)
- cukr
Do kastrůlku nalijte víno a čaj a pomalu ohřívejte. Přidejte plátky citrónu a skořici s hřebíčkem hned zkraje, aby co nejdéle uvolňovaly do připravovaného nápoje chuť i aroma. Mezitím si do předem nahřátých skleniček připravte rum společně s nakrájenými kousky ovoce.
Jakmile je obsah kastrůlku dobře prohřátý, přelijte ho přes sítko do připravené sklenky, kde se na něj již těší rum společně s ovocem. Je lépe, když obsah kastrůlku nepřijde k varu, neboť se při něm velmi rychle odpařuje alkohol. Ozdobte plátkem citrusu nebo jiného ovoce a případně doslaďte. Nyní můžete podávat.
V minisérii Alkohol a Vánoce dále zjistíte: