Recept na koktejl Whiskey sour není složitý, výsledek v podobě lahodně vzhlížejícího napěněného koktejlu z dobrého bourbonu však stojí opravdu za to. Přejít na recept
Ačkoliv by někdo možná řekl, že whisky úplně nejčastějším alkoholickým nápojem, ze kterého se míchají koktejly, tenhle jí obsahuje opravdu dost. Recept na pravý Whisky sour dokonce říká, že správně by to měl být bourbon. Než se však vrhneme na přípravu, pojďme se o tomhle míchaném nápoji něco dozvědět.
Obsah článku
Původně lék proti kurdějím
Hned z kraje si můžeme říct, že koktejl Whiskey sour je opravdu starý. Poprvé se o něm můžeme dočíst v roce 1870 v jistém wisconsinském deníku. Jisté náznaky existence tohoto koktejlu však můžeme najít dokonce v první knize o koktejlech, v knize Jerryho Thomase How to Mix Drinks, která vyšla už v roce 1862. To jsme ovšem pořád docela daleko od doby, kdy se začala psát historie tohoto drinku.Něco jako Whiskey sour už si totiž míchali britští námořníci v 18. století na svých dlouhých plavbách. Jak známo námořníky putující dlouho po moři často trápily kurděje z nedostatku vitamínu C. Ovoce, ze kterého by vitamín C mohli získat, se totiž rychle kazilo a na širém moři čerstvé nenatrháte. Námořníci si však uměli poradit. Pomohl jim k tomu jejich milovaný rum, později gin a také whisky. Alkohol totiž skvěle zakonzervoval ovocnou, nejčastěji citronovou, šťávu. Přidal-li se navíc ještě cukr, výsledná medicína navíc proklatě dobře chutnala. Nalistujete-li o kousek níže složení drinku Whiskey sour, bude Vám jasné, že jeho historie je podobná jako třeba historie ginu s tonikem.
Jaké ingredience budeme potřebovat?
Z alkoholových ingrediencí budeme potřebovat bourbon. Tuhle americkou whiskey, která je vyráběna minimálně z 51% z kukuřice seženete téměř v každém obchodě, včetně těch internetových s alkoholem. Za nás doporučujeme jednu z těchto tří:
- Jim Beam 0,7 l (od 299 Kč) – nejprodávanější bourbon v ČR
- Bulleit Bourbon Whiskey 0,7 l (od 499 Kč) – stylový bourbon s řadou ocenění
- Four Roses Single Barrel 0,7 l (od 919 Kč) – prémiový bourbon pro náročné
RECEPT: Mícháme koktejl Whiskey sour
Složením se moderní Whiskey sour vlastně moc neliší od toho námořnického. Podle Mezinárodní barmanské asociace (IBA) pro jeho přípravu budete potřebovat:
- 4,5 cl bourbonu
- 3 cl čerstvé citronové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- trochu vaječného bílku (může být, ale nemusí)
Na přípravu pak budete potřebovat shaker a nejlépe sklenku typu Old Fashioned Glass. Začněte tím, že všechny ingredience koktejlu vložte do shakeru společně s ledem. Dobře protřepte a poté přeceďte do sklenky. Přidáte-li do koktejlu také bílek, obsah shakeru o to lépe protřepejte, aby se koktejl pěkně rozpěnil. Podávat Whiskey sour je možné i na led. Na závěr koktejl ozdobte plátkem citronu nebo třešničkou.