S receptem i bez něj víno zkrátka v lékárně nedostanete. A to i přesto, že mnohé studie potvrzují jeho pozitivní účinky na lidské zdraví. Které zdraví prospěšné látky konkrétně víno obsahuje a jak ovlivňují náš organismus, rozebereme v následujícím článku.
Předně je však třeba ujasnit si, že se zdravým životním stylem se rozhodně nedá spojit nezřízená konzumace alkoholických nápojů. O vínu to platí jakbysmet. Víno zkrátka alkohol obsahuje a s jeho konzumací jsou spojena také rizika . Proto vždy pijte víno ve společnosti svých blízkých a v rozumné míře. Tak spíše bude pití vína prospěšné vašemu zdraví. Podobně je to například s pozitivními účinky pití piva, o kterých jsme psali již dříve.
Obsah článku
Vínem proti rakovině
Strašákem současnosti je rakovina, neboť si často nevybírá mezi mladým nebo starým, sportovcem či kuřákem, ale prostě zabijí. Riziko rakoviny však lze snížit zdravým životním stylem (možná se riziko spíše nezvyšuje nezdravým životním stylem), ale také umírněnou konzumací vína. Za pozitivní vliv na snižování rizika vzniku zhoubného nádoru mohou látky zvané flavonoidy, které víno v poměrně velké míře obsahuje. Pozitivní účinky se přičítají hlavně jednomu z nich, resveratrolu, který je obsažen hlavně ve slupkách vinné révy a to především v těch přezrálých (z těch se vyrábějí hlavně kvalitní přívlastková vína). Resveratrol působí jako antioxidant a zpomaluje také stárnutí buněk. Spolu s dalšími fenoly je tak dobrým pomocníkem v prevenci proti rakovině.
Pozitivní účinky vína na lidský mozek
Účinky resveratrolu však nekončí u boje s rakovinou. Jak jsme si totiž řekli, zpomaluje stárnutí buněk a to je velmi důležité i pro zpomalování degenerativních procesů v mozku. Umí tak například zpomalit vývoj Alzheimerovi choroby. Resveratrol také snižuje riziko vzniku stařecké demence a spolu s dalšími flavonoidy s antioxidačními účinky chrání buňky mozku. Podle vědců víno rovněž zlepšuje průtok krve v mozku, což pozitivně ovlivňuje intelekt i kreativitu. Při umírněné konzumaci vína se tedy rozhodně nehloupne (a u piva je to stejně tak).
Sklenkou vína ke zdravému srdci a cévnímu systému
Zajímavým paradoxem je jídelníček Francouzů ve vztahu k jejich oběhovému systému. I přestože jejich potrava obsahuje více tuku než třeba strava Američanů, je u nich výskyt onemocnění srdce a cév nezvykle nízký. Překvapující, že? Vědci to přisuzují právě ve Francii tak hojné konzumaci vína a mnohé studie jejich domněnky potvrzují. Podle studií jsou za to opět zodpovědné flavonoidy, které snižují hladinu tzv. špatného cholesterolu, který je zodpovědný za ucpávání cév. Zároveň zvyšují hladinu tzv. dobrého cholesterolu, který je pro náš organismus nezbytný.
A na závěr zdravé trávení
Abychom se však nezasekli pouze u flavonoidů a nejdůležitějšího z nich resveratrolu, podíváme se také na další prospěšné látky, které víno obsahuje. Jak je známo víno obsahuje kyseliny a právě ty prospívají dobrému trávení. Svou kyselostí totiž aktivují procesy, které jsou důležité pro nestartování trávení. Konzumace vína společně s vínem je tak velmi žádoucí. Zdravé trávení podporují také ve víně obsažené třísloviny. Ty zas totiž působí proti bakteriálním infekcím trávicího traktu.
A přiměřené množství?
Již na začátku článku jsme zmínili, že vhodná je konzumace vína v přiměřeném množství. Ptáte se, jaké množství to ale je? Odborníci na výživu se vesměs shodují, že umírněná konzumace vína odpovídá zhruba 2dl vína pro ženy a dvojnásobku pro muže. Konzumaci vína však nelze doporučit například těhotným ženám či osobám se sklony k závislostem. V obou případech jde totiž o zbytečný hazard se zdravím.