Asi jen málokdo může vymyslet lepší alkoholický nápoj na zahřátí, než studeným, mořským větrem ošlehaní námořníci britského královského loďstva. Ukažme si proto nejen recept na skvělý domácí grog, ale nahlédněme i pod pokličku jeho historie. Přejít na recept
Grog je teplý rumový nápoj, který za sychravých dnů přijde opravdu vhod. S jeho přípravou si většina lidí moc hlavu neláme, ovšem následující článek a hlavně recept vám ukáže, že i s přípravou grogu si lze vyhrát. Nejprve se však podívejme do historie tohoto oblíbeného nápoje, neboť i ta je mimořádně zajímavá.
Obsah článku
Historii grogu psalo především britské námořnictvo
Sloužit svého času v britském královském námořnictvu znamenalo, mít často docela upito. Po dlouhá staletí, od 17. století až po rok 1970, byly totiž lodě Royal Navy velmi dobře zásobovány rumem. Příděl přitom v některých dobách činil i přes půl litru rumu na den na jednoho námořníka. Jak to asi na lodích muselo vypadat, je všem jasné. Tento stav se nelíbil viceadmirálu, později admirálu Edwardu Vernonovi, který v roce 1740 nařídil námořníkům ředit rum horkou vodou, neboť snížení přídělů rumu by nejspíše neprosadil. Nejprve nespokojení námořníci však velmi brzy zjistili, že přidají-li do nápoje ještě trochu cukru a citrónové šťávy nechutná vůbec špatně.
Grog od Old Groga
Samotný název toho nápoje je opět spojen s naším viceadmirálem. Tento muž totiž velmi rád nosíval kalhoty z grogrénové látky, což je typ hedvábné tkaniny s tzv. rypsovým žebrování, jak můžete vidět na obrázku. Mezi námořníky se mu proto přezdívalo Old Grog či prostě Grog. A jelikož to byl právě on, kdo jim přikázal ředit rum horkou vodou, začali tak nápoji říkat rovněž grog.
Jiná teorie zas tvrdí, že název grog vznikl ze zkratky Grand Rum of Grenada. Která z nich je pravdivá, se nejspíš na sto procent nedozvíme, ale jistě se shodneme, že zajímavější a pravděpodobnější je teorie první.
Věděli jste, že…
… původně byl groggy ten, kdo si dopřál přespříliš mnoho grogu. Dnes se význam posunul, a tak jím prostě označujeme vyčerpaného člověka.
Recept na pořádný grog
Připravit si chutný grog není nic složitého. Většina lidí zkrátka zalije trochu rumu horkou vodou a přidá pár kostek cukru. I to je samozřejmě možné. My si však ukážeme recept trochu sofistikovanější, neboť výsledek opravdu stojí za to. K přípravě grogu podle tohoto receptu budete potřebovat následující:
- 40 ml rumu
- 200 ml vody
- cukr
- citrónovou šťávu
- celá skořice
- pár kousků hřebíčku
Přípravu grogu zahájíme tím, že do hrnce se studenou vodou přidáme skořici, hřebíček a citronovou šťávu plnou vitamínu C, který našemu tělu přijde vhod během podzimních i zimních měsíců. Podle chuti můžeme přidat i jiné oblíbené koření. Obsah hrnce přivedeme pomalu k varu a chvíli vaříme, aby koření pustilo chuť i vůni. Poté nalijeme do sklenky či hrnku rum. Předepsané množství samozřejmě není nutno striktně dodržovat. Vařící se směs opatrně scedíme tak, že s ní současně zalijme připravený rum. Téměř hotový grog osladíme dle chuti a ozdobíme plátkem citrónu. Tím je domácí grog hotov a vy či někdo z vašich blízkých se můžete konečně skvěle zahřát.
Vyzkoušejte i další domácí nápoje, která vás zahřejí. Například svařené víno či punč.